Με έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων ένταξης που προβλέπει ο νόμος, τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Μαρτίου το σχετικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τουλάχιστον να περάσει τις θέσεις της τόσο αναφορικά με το ποιες οφειλές θα εξαιρούνται του κουρέματος αλλά και ποιο θα είναι το κατώφλι των οφειλών πάνω από τις οποίες θα γίνονται οι ρυθμίσεις.
Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να δώσουν ανάσα στην αγορά και να βοηθήσουν να προχωρήσουν οι διευθετήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, ενώ με τις ασφαλιστικές δικλίδες που περιλαμβάνει στοχεύει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στον εξωδικαστικό μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις, με συνολικό προς ρύθμιση χρέος το οποίο θα υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, εφόσον οι οφειλές τους παρουσιάζουν καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών και έχουν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Οι οφειλές αυτές θα μπορεί να είναι προς τράπεζες, προς τις εφορίες, προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή από επιταγές που σφραγίστηκαν ή εις βάρος τους διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από τρίτους. Ομως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, ενώ για την ένταξη στον εξωδικαστικό απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας (60%) των πιστωτών υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει βιώσιμη λύση για τη σωτηρία της επιχείρησης.

ΜΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΧΡΗΣΗ. Επιπλέον ως κριτήρια για την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, τα οποία θεωρούνται από την αγορά ιδιαίτερα αυστηρά, προβλέπεται για μεν τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 2 εκατ. ευρώ να εμφανίζουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Για δε τις μεγάλες με τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και χρέη άνω των 2 εκατ. ευρώ σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση.
Αρχικά θα αξιολογείται η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης και θα διαμορφώνεται ένα πλάνο αποπληρωμής όλων των χρεών βάσει αυτής. Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων προβλέπονται ακόμα και διαγραφές χρεών, ωστόσο από αυτές θα εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, παρακρατηθέντες φόρους καθώς και ποσά που καταπίπτουν από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Από την ένταξη στον εξωδικαστικό θα εξαιρούνται επίσης και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, αλλά και επιχειρήσεις που το 85% των συνολικών οφειλών τους ανήκει σε έναν πιστωτή.
Η διαδικασία του νόμου θα υλοποιείται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ενώ θα υπάρχουν και διαμεσολαβητές οι οποίοι θα υποβοηθούν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. Ο νόμος θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, ενώ θα έχει ισχύ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.