Αν χάσατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μην ανησυχείτε: από χθες και σήμερα όλη μέρα ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά (με το σύντομο όνομα!) Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ.

Τον οποίο βασιλιά συνάντησε χθες και συζήτησαν για την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών της.

Κι επειδή το ταξίδι πέρασε σχεδόν στα ψιλά της ενημέρωσης (κάνω κι εγώ την αυτοκριτική μου…) σας παραθέτω πλήρη τη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας:

«Σ’ αυτή τη νέα περίοδο των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα προσέρχεται ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκεται στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου. Το τονίζω αυτό, γιατί αυτή η συνεργασία δεν είναι μόνον οικονομική.

Κάθε άλλο. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πλαίσιο των αραβικών χωρών. Επιπλέον δε, ο ρόλος της ενισχύεται από τη σταθερότητα η οποία τη διακρίνει. Ετσι, μπορεί να διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο και στην εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή και κυρίως στην πάταξη της τρομοκρατίας. Και δη μιας τρομοκρατίας η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Νέοι ορίζοντες

Επομένως, η Ελλάδα βλέπει αυτή τη συνεργασία πρωτίστως στο πλαίσιο εκείνο το οποίο σχετίζεται με τη σταθερότητα στην περιοχή και την επίλυση τόσο σημαντικών προβλημάτων, τα οποία αγγίζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, είναι αλήθεια ότι έχουμε μία μακρά παράδοση συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη νέων οριζόντων στο μέλλον. Οι τομείς είναι πολλοί. Κάθε υπουργός γνωρίζει τον τομέα του και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει ώστε η συνεργασία αυτή ν’ αποδώσει.

Κυριότεροι τομείς αυτής της συνεργασίας είναι: οι υποδομές γενικότερα, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η αγροτική δραστηριότητα, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε ν’ αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Επιπλέον, υπάρχει ένα πεδίο, το οποίο σχετίζεται με την παιδεία και την ανταλλαγή των σχέσεων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τεχνολογίας. Νομίζω πως αυτή η συνεργασία μπορεί ν’ αποδώσει πολλά. Και το επαναλαμβάνω: Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρύτερη περιοχή».