Διαφορετικό χθες το σκηνικό στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης μετά τις εικόνες ντροπής που προκάλεσαν οι ακροδεξιές αθλιότητες της Δευτέρας.

Από τη μια πλευρά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας ζήτησε να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

Από την άλλη, κλούβες της Αστυνομίας βρίσκονταν από το πρωί έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε όλους, εκτός από τους γονείς με τα παιδιά τους. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ψήφισμά του διατείνεται πως το Ωραιόκαστρο είναι ένας τόπος «ανθρώπινος και φιλόξενος». Σχολεία όμως που φυλάσσονται από την Αστυνομία δεν αποτελούν βέβαια τον ορισμό της φιλοξενίας, αλλά είναι μια κάποια (προσωρινή) λύση.

Κλείνοντας να θυμίσω σε όλους [και τους «Πατριώτες» της περιοχής (;) ιδιαίτερα] ότι ο αντιρατσιστικός νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός με όσους «δημόσια υποκινούν βία ή μίσος προς τρίτους λόγω της διαφορετικότητάς τους», ορίζοντας «χρηματικό πρόστιμο έως 20.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 3 έτη». Τα ‘χει πει ο Γιώργος Καμίνης από το 2013: να τους ταράξουμε στη νομιμότητα.