Και POS να τρέξουν οι εγκύκλιοι

Στα μέσα Ιανουαρίου, συνεργάτες της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου έλεγαν ότι η έκδοση της απόφασης αναφορικά με τους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι θα κληθούν να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανάκια POS έως το τέλος Ιουνίου ήταν θέμα ημερών. Πέρασε ο Γενάρης, φεύγει και ο Φλεβάρης και η απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Οι πηγές μου μού λένε ότι έχει κολλήσει κάπου ανάμεσα στο τρίγωνο Κάνιγγος (έδρα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή), Νίκης (υπουργείο Οικονομίας) και στον όγδοο όροφο της Καραγιώργη Σερβίας (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Η λίστα με τους πρώτους υπόχρεους έχει κλείσει, λένε από το υπουργείο Οικονομικών. Περιλαμβάνει εστίαση, καφέ, μπαρ, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ιατρικές υπηρεσίες, νομικές δραστηριότητες, επισκευές, ένδυση – υπόδηση, ενοικιάσεις, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και τυχερά παιχνίδια. Αλλά για να εκδοθεί η απόφαση θα πρέπει να προσδιοριστούν ακόμα κάποιες «λεπτομέρειες» αναφορικά με τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό όπου θα μπαίνουν οι εισπράξεις μέσω POS (ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών πληρωμών), θέματα λογισμικού και ηλεκτρονικών εφαρμογών καθώς και αρμοδιότητες ελέγχων. Μέχρι τον Ιούνιο έχουμε καιρό…

Τζάμπα μάγκες

Δεν έχει περάσει παρά μία εβδομάδα από τότε που αποχώρησαν οι ελεγκτές της DG Comp από τα γραφεία της ΔΕΗ. Σε επίπεδο διοίκησης, η φιλοξενία προς τους απρόσκλητους «φιλοξενουμένους» ήταν άψογη. Κατά τη διάρκεια ωστόσο των καθημερινών τους επισκέψεων στη Χαλκοκονδύλη κάποιοι συνδικαλιστές συζητούσαν (δεν ξέρω και αν το εννοούσαν) να μπουκάρουν στο γραφείο όπου ήταν μαζεμένοι οι κοινοτικοί και να τους πετάξουν έξω από το κτίριο. Δεν το έκαναν φυσικά, αν όμως το είχαν τολμήσει, η ΔΕΗ θα έτρωγε ένα πρόστιμο ίσο με το 1% του τζίρου της. Ητοι 55 εκατ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για παρεμπόδιση ελέγχου σε έρευνα της DG Comp. Ολα τα είχε η ΔΕΗ, αυτό της έλειπε.

Ξανά οι Αζέροι μέσω… πρεσβευτή

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται ο Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συζητήσει τωρινά και μελλοντικά σχέδια αγωγών. Δεν ξέρω αν θα συναντήσει και τη Socar. Γνωρίζω όμως ότι ο έλληνας πρεσβευτής Δημήτρης Τσούγκας σε προ ημερών συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η Socar ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι οι Αζέροι ενημερώθηκαν από… τον έλληνα πρεσβευτή ότι ενδιαφέρονται εκ νέου για τον ΔΕΣΦΑ! Τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει από τη Socar, που δεν λέει να ξεχάσει τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης στον πρόσφατο διαγωνισμό. Τότε; Απλώς ο έλληνας πρεσβευτής προσπάθησε να ρίξει γέφυρες με τους Αζέρους και να φτιάξει το κλίμα, ενόψει και της επίσκεψης Σταθάκη. Διότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ δεν έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στο Μπακού. Ούτε και η στάση κορυφαίων ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι παρά τις προσκλήσεις που έχουν δεχθεί την τελευταία διετία να επισκεφθούν την αζερική πρωτεύουσα προβάλλουν πάντα κάποια δικαιολογία. Αραγε ο χαμογελαστός Σταθάκης θα καταφέρει να ρίξει γέφυρες;