23/2/2017
Μετά από 12 μέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ του Γ.Ν. Κατερίνης και τον αγώνα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η άτυχη 46χρόνη κατέληξε από εγκεφαλική ανοξία μετά από ανακοπή λόγω εισπνοής καπνού, έπειτα από πυρκαγιά στο σπίτι της, όπου βρήκε τραγικό θάνατο και η 12χρονη κόρης της.
Έπειτα από την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γιατροί της ΜΕΘ ενημέρωσαν τον σύζυγο της, ο οποίος βρήκε το ψυχικό σθένος να χαρίσει το μεγαλύτερο δώρο σε πέντε ασθενείς, που έχρηζαν μεταμόσχευσης.
Άμεσα ενημερώθηκε το Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, που σε συνεργασία ανέλαβαν όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η λήψη των οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Κατερίνης τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου 2017, απόομάδες του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο»και του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ», οι οποίες προσήλθαν στο χειρουργείο για την αφαίρεση του ήπατος και των νεφρών και των κερατοειδών, αντίστοιχα.
Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε γυναίκα 58 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε ένα κορίτσι 15 ετών που υποβαλλόταν 4 χρόνια σε αιμοκάθαρση, ενώ ο δεύτερος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα 43 ετών, που υποβαλλόταν 8 χρόνια σε αιμοκάθαρση. Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν τις επόμενες μέρες σε ασθενείς με προβλήματα όρασης στο Π.Γ.Ν.Θ. «ΑXEΠΑ».
Αξιοσημείωτη υπήρξε η συνέπεια και η συνεργασία του συνόλου του εμπλεκομένου στη διαδικασία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν. Κατερίνης, το οποίο έλαβε και την πρωτοβουλία να προτείνει τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων στον σύζυγο της εκλιπούσης.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γ.Ν. Κατερίνης κύριος Ανέστης Μπεκριδέλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το τραγικό γεγονός που συνέβη στον τόπο μας, αλλά ακόμα πιο συγκλονισμένοι και παράλληλα βαθύτατα συγκινημένοι και υπερήφανοι για την απόφαση που πήρε ο σύζυγος της ασθενούς να δωρίσει τα όργανα της. Θεωρώ πως είναι μια κίνηση μεγαλειώδους ανθρωπισμού, ένας άνθρωπος που μόλις έχει χάσει την κόρη και τη σύζυγό του να κατορθώσει να βάλει πάνω από τη δική του προσωπική τραγωδία συνανθρώπους του που περιμένουν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Η Μονάδα μας λειτουργεί λιγότερο από έναν μήνα, μακάρι μέσα από το έργο μας να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ασθενείς μπορούμε.»