«Ο ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας»: Fast Food, δηλαδή γρήγορο φαγητό. Από μόνο του δεν σημαίνει φυσικά τίποτα –ο όρος γρήγορο αφορά την ταχύτητα παρασκευής που συναγωνίζεται αυτήν της κατανάλωσής του. Γιατί άλλωστε να μασουλήσεις αργά και «απολαυστικά» ένα μπέργκερ που φτιάχτηκε όπως όπως μαζί με χιλιάδες άλλα; Η γεύση του δεν κρύβει εκπλήξεις. Και αυτό ακριβώς έχει να προσφέρει. Ως προς το γρήγορο, λοιπόν, συμφωνούμε. Ως προς το φαγητό, τώρα, διίστανται οι γνώμες.

Συμφωνούμε πάντως πως στη χώρα του Fast Food σημασία δεν έχει τι μαγειρεύεις αλλά πόσο γρήγορα το σερβίρεις. Και ο Ρέι Κροκ ήταν πιο γρήγορος σερβιτόρος από τα αδέλφια ΜακΝτόναλντ που άνοιξαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στη Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950. Το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια τόσο εντυπωσίασε τον Κροκ που θεώρησε πως εδώ υπήρχε η προοπτική για την εκκίνηση ενός franchise. Πείθει τα αδέλφια να τον ακολουθήσουν. Και οι εκπτώσεις ξεκινούν: Οι πατάτες πρέπει να είναι κατεψυγμένες. Τα μιλκ σέικ πρέπει να παρασκευάζονται με γάλα σε σκόνη. Το κέρδος πρέπει να είναι σταθερά αυξανόμενο. Αλλά τα αδέλφια αντιστέκονται. Και ο σκηνοθέτης Τζον Λι Χάνκοκ μέσα απ’ αυτή την αληθινή ιστορία κοιτάζει σκωπτικά μια κοινωνία όπου όσο περισσότερη λάμψη και όσο μεγαλύτερο προσωπείο διαθέτεις τόσο υπολείπεσαι σε ακεραιότητα, σε μια ταινία που, αν θες, εντοπίζεις πολλά κοινά στοιχεία με το σημερινό πολιτικό κλίμα.

Ολα αυτά βέβαια στις σημάνσεις. Γιατί κινηματογραφικά οι εκπλήξεις είναι λίγες. Οχι πως αυτό έχει και τόση σημασία, βέβαια, όταν έχεις ένα ερμηνευτικό τέρας σαν τον Μάικλ Κίτον στον πρώτο ρόλο. Εδώ ο ούτως ή άλλως σπουδαίος ηθοποιός παίρνει στους ώμους του όλο το ειδικό σεναριακό βάρος. Τα πάντα, από το χρώμα της φωνής, μέχρι την περπατησιά, δίνουν το στίγμα ενός αφοσιωμένου επιχειρηματία που αδυνατεί να κρύψει την αδίστακτη φύση του πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο (και την ανησυχητική, ενίοτε, γυαλάδα των ματιών του). Ακόμη και ο ίδιος δείχνει να το αντιλαμβάνεται μάλλον αργά.

Βαθμοί: 6

Για τους φίλουςτης δράσης

«Κωδικός 999»: Μια ομάδα αποτελούμενη από εγκληματίες και διεφθαρμένους αστυνομικούς εκβιάζεται από τη ρωσική μαφία και φέρνει εις πέρας δύσκολες αποστολές για λογαριασμό της. Προκειμένου όμως να ξεφορτωθούν τους Ρώσους, αποφασίζουν να επικαλεστούν τον αστυνομικό κωδικό 999 (τραυματισμός/θάνατος αστυνομικού) και να τη «στήσουν» σε έναν ένστολο. Ελα όμως που ο τελευταίος ξεφεύγει και μαζί με τον ντετέκτιβ πατέρα του αναζητά λυσσαλέα τους αληθινούς ενόχους. Δεν πρόκειται για το φιλμ που θα ανανεώσει το είδος –αλλά θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην εκθειάσουμε τον γοργό ρυθμό, την καλοστημένη αφήγηση και φυσικά τις πάντα αξιόπιστες παρουσίες των Κέισι Αφλεκ, Γούντι Χάρελσον και Τσιούετελ Ετζιοφορ. Ο Τζον Χίλκοουτ εδώ έχει στήσει μια δυνατή περιπέτεια.

Βαθμοί: 6

Τρυφερότητες

«Γιατρός στο χωριό»: Ο γιατρός του χωριού, στον οποίο όλοι υπολογίζουν, ανακαλύπτει τα άσχημα νέα από την πρώτη κιόλας σεκάνς: έχει όγκο στον εγκέφαλο, που μπορεί όμως να «υποχωρήσει» με τις κατάλληλες χημειοθεραπείες –αρκεί να επιτρέψει στον εαυτό του να ξεκουραστεί. Ομως, σε αυτό το χωριό όλοι βασίζονται πάνω του. Η Ναταλί, μια μεσήλικη μαθητευόμενή του, αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να σταθεί αντάξια στο πόστο του και να τον αντικαταστήσει. Οι Φρανσουά Κλιζέ και Μαριάν Ντενικούρ έχουν αρκετή χημεία για να βαστήξουν ολόκληρο το φιλμ, που όμως είναι καμωμένο με μια γνήσια τρυφερότητα.

Βαθμοί: 5

Σχεδόν απίστευτο

«Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα»: Ο Φρανσίσκο Παέσα –πρώην μυστικός πράκτορας της ισπανικής κυβέρνησης και ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για τη σημαντικότερη επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης των Βάσκων, της ETA –παγιδεύεται από την ίδια του την κυβέρνηση και αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα. Μια αληθινή ιστορία γεμάτη συνεχείς ανατροπές, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι για την πιστότητά της! Σκηνοθετεί ο Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ του «Μικρού νησιού». Εχει νεύρο. Της λείπει όμως η ψυχή.

Βαθμοί: 4

Διδακτισμοί

«Αφανείς ηρωίδες»: Η ταινία αφηγείται τη ζωτικής σημασίας ιστορία μιας ελίτ ομάδας αφροαμερικανών γυναικών μαθηματικών της NASA, η οποία βοήθησε την Αμερική να κερδίσει τους αντιπάλους της στη Σοβιετική Ενωση στον αγώνα των διαστημικών αποστολών, δίνοντας παράλληλα μάχη για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών. Μην ξεχνιόμαστε λοιπόν: άλλο ο ταξικός αγώνας και άλλο αυτός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μη γελάτε, έτσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες της πολιτικής ορθότητας και των καταναγκαστικών μαθημάτων κοινωνικής συμπεριφοράς. Ας μας επιτρέψουν οι κήνσορές της πάντως να έχουμε κι εμείς τις αντιρρήσεις μας, ειδικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με νερόβραστες σούπες σαν κι αυτό το φιλμ.

Βαθμοί: 3