«Τα γεγονότα έχουν ξεπεραστεί» δήλωνε αυτάρεσκα το γνωστό αρχιτρόλ του Τραμπ, ο Μίλο Γιαννόπουλος, εννοώντας πως δεν έχει σημασία τι ακριβώς έγινε, αλλά τι γράφτηκε στα social media και αναπαράχθηκε.
Μήπως τελικά έχει δίκιο; Βιώσαμε τον θρίαμβο του τελευταίου Eurogroup, από όπου η κυβέρνηση μας έφερε θρίαμβο, αλλά οι συνομιλητές μας ετοιμάζουν απτόητοι τα μέτρα πέραν των κόκκινων γραμμών. Aκούσαμε τον κ. Τσιρώνη να διατρανώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έσωσε από τη δραχμή όπου (θα) μας οδηγούσε ο κ. Σαμαράς. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε και για την εθνική μειοδοσία της φέτας, όπου αντεθνικοί ευρωβουλευτές ξεπούλησαν φέτα και πρόβατα στον Καναδά.
Ο Μίλο μέσα στην αλαζονεία του θεώρησε πως άπαξ και καβαλήσεις το κύμα θα είσαι για πάντα στην κορυφή. Η κοινωνία είναι πολύ πιο περίπλοκη και κάθε δράση γεννά την αντίδρασή της, μεγάλη ή μικρή.
Στην περίπτωση της φέτας, οι υπερβολικές φωνές των καταγγελλόντων δίνουν το ερέθισμα για κουβεντιάσουμε περισσότερα όχι μόνο για τη φέτα, αλλά για το παραγωγικό μας μοντέλο και τις στρεβλώσεις του, και τελικά μπορεί να φέρουν αποτελέσματα μακράν αυτών που φαντάζονται οι φωνασκούντες.
Τι έγινε με τη φέτα; Ψηφίστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, η γνωστή CETA. Αμέσως μετά ξέσπασε η οργή: δεξιοί, Ποτάμι και (εν μέρει) ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν τη φέτα μας! Δεσπόζουσα συνδικαλιστική οργάνωση στα γαλακτοκομικά κατήγγειλε την αντεθνική δράση οκτώ ευρωβουλευτών, σωματεία κτηνοτρόφων τους απειλούν «μην τολμήσετε και έρθετε στα χωριά μας», οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οδύρονται για την απροστάτευτη φέτα και καταψήφισαν τη συμφωνία και ίσως, εάν στα Καλάβρυτα είχε πρόβατα, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας να είχε ήδη κατέβει από τον τοίχο.
Ολα αυτά θα ενθουσίαζαν τον Μίλο. Ποιος ασχολείται με το ότι η συμφωνία υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από αυτήν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το υπουργείο Οικονομίας έστειλε αναλυτικό έγγραφο με τα θετικά της σημεία στους ευρωβουλευτές; Με το ότι αυτή τη στιγμή στον Καναδά κυκλοφορεί νόμιμα φέτα με αιγαιοπελαγίτικα νησιά και κίονες φτιαγμένη στον Καναδά, δίπλα σε Makedonski φέτα, βουλγαρική και άλλες εισαγόμενες; Με το ότι η συμφωνία προβλέπει την αφαίρεση όλων των ελληνικών συμβόλων από τις καναδέζικες συσκευασίες, την αναγραφή του Made in Canada ευκρινώς ώστε να μην πουλάνε Ελλάδα και την απαγόρευση να μπαίνουν στην καναδέζικη αγορά νέα προϊόντα με το όνομα «φέτα» εάν δεν είναι ελληνικά;
Αλλά αυτά είναι ίσως τα λιγότερα. Ποιος νοιάζεται για τη διγλωσσία των κυβερνητικών ευρωβουλευτών που καταψηφίζουν και καταδικάζουν τη συμφωνία που η δική τους κυβέρνηση ολοκλήρωσε και ψήφισε; Των συνδικαλιστών που εγκαλούν τους ευρωβουλευτές για αντεθνική στάση, ενώ στήριξαν τη (για μια φορά σωστή) κυβερνητική θέση; Του κ. Βορίδη που έσπευσε να πάει με το ρεύμα, ενώ το κόμμα του διαπραγματεύτηκε ολόκληρη τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς;
Ομως φαίνεται πως όντως κάθε δράση γεννά και αντιδράσεις. Με αφορμή τη φέτα, άνοιξε μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει να προστατεύεται ένα προϊόν, μόνο με δικηγόρους ή κυρίως με την ποιότητά του. Για το πώς η Ελλάδα, παράγοντας μόνο 90.000 τόνους φέτας, εξάγει 60.000 και καταναλώνει άλλους 120.000. Και για το παραγωγικό μας μοντέλο που τιμωρεί τους σωστούς παραγωγούς, καθώς επιβραβεύει την παρανομία των αεριτζήδων, ενώ πελατειακό κράτος και φορείς αδιαφορούν για την εξαπάτηση των πολιτών, Ελλήνων ή τουριστών, που τρώνε «φέτα» από αγελαδινό Βουλγαρίας αντί από ελληνικό αιγοπρόβειο συγκεκριμένων προδιαγραφών.
Ο Μίλο δεν ακούγεται τον τελευταίο καιρό. Μια (φερόμενη ως) δήλωσή του τον σφράγισε ως παιδόφιλο. Εχει σημασία τι είπε; Σημασία έχει τι έγραψαν τα social media γι’ αυτόν.
Αντίο, Μίλο. Και στα δικά μας.
Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι