Τις πιέσεις που υφίστανται τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην αποτίμηση της συνάντησης μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η μεν διευθύντρια του Ταμείου δεν γνωρίζει την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ (το μεγαλύτερο μέλος του) ενώ η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. «Αθόρυβη απομάκρυνση της Μέρκελ από τη λιτότητα» βλέπει η εφημερίδα Welt.
Μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ και Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης, η FAZ γράφει: «Δημόσια δεν το λέει βεβαίως κανείς. Ωστόσο, επικρατεί συναίνεση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Γαλλίδα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Θα ήθελαν να μην πρέπει να ασχολούνται άλλο με την Ελλάδα».
«Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα αντλεί πόρους του Ταμείου, σε βαθμό που δεν αντιστοιχεί καθόλου στο βάρος και τη σημασία της. Το ΔΝΤ έχει ακόμη 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών είναι φτωχότερες από την Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τελεί υπό αυξανόμενη πίεση.
Από την πλευρά της, η οικονομική Handelsblastt αναφέρει πως στόχος της συνάντησης ήταν «όπως και στο παρελθόν, να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί».
Η εφημερίδα σημειώνει τους παράγοντες που περιορίζουν τα περιθώρια και των δύο γυναικών: «Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ».
Όσον αφορά τη γερμανίδα καγκελάριο, συνεχίζει η εφημερίδα, πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από τα μετόπισθεν του πολιτικού της στρατοπέδου. «Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό». «Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσινγκτον» καταλήγει, λέγοντας πως έχουν κανονιστεί ήδη οι επόμενες συναντήσεις τους.
«Σιωπηρή απομάκρυνση της Μέρκελ από τη λιτότητα»;
Η Welt από την πλευρά της μιλά για «αθόρυβη απομάκρυνση της Μέρκελ από τη λιτόητα». «Η γερμανική κυριαρχία στην ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν. Η καγκελάριος διστάζει να πάρει το ρίσκο σκληρών όρων λιτότητας για την Αθήνα, κυρίως λόγω της Γαλλίας» γράφει σε σχόλιό της η εφημερίδα.
Η παρουσία των δύο στο Βερολίνο «δίνει την εντύπωση ότι εν τέλει είναι πάλι η Μέρκελ αυτή που αποφασίζει» σημειώνει η Welt, για να τονίσει ωστόσο ότι «δεν είναι πια έτσι», εξαιτίας των μετατοπίσεων και των κραδασμών που προκάλεσαν στην Ευρώπη η μεταναστευτική κρίση, το Brexit αλλά και η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι «η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να συσκοτίσει την ορθή εντύπωση περί αλλαγής πολιτικής» που δόθηκε με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για «λιγότερη λιτότητα» και «περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
Και υπογραμμίζει: «Με την αποχώρηση των Βρετανών και την ντε φάκτο αναστολή της άρσης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, η Ευρώπη έχασε το φωτοστέφανο του μη αναστρέψιμου. Αν αποχωρούσε τώρα τρικλίζοντας και η Ελλάδα από το ευρώ, θα εδραιωνόταν η εντύπωση ότι η ένωση των κρατών αποσυντίθεται σε πολλά σημεία». Αυτό δεν πρέπει να συμβεί, υπογραμμίζει η Welt, αναφερόμενη σε διανοούμενους και think tank, στις Βρυξέλλες και αλλού, που ζητούν επενδύσεις ως ανάχωμα που θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ευρώπης.
«Όποιος θέλει να αποτρέψει την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τη Μαρίν Λεπέν δεν μπορεί να κόπτεται πλέον τόσο πολύ για μικροπράγματα, όπως οι στόχοι για το έλλειμμα. Η Μέρκελ ξέρει ότι δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση» σχολιάζει η εφημερίδα.
Ως βάση συμβιβασμού, η εφημερίδα υποθέτει πως θα μπορούσε να είναι η απομάκρυνση του Ταμείου από τη «μαξιμαλιστική θέση» για κούρεμα χρέους.