«Ασ’ τους να λένε. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά κι εκείνοι θα αναγνωρίσουν το λάθος τους αργότερα». Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους συνεργάτες της, όταν συζητούν για τις επιθέσεις που δέχεται η ίδια προσωπικά ή το κόμμα. «Είναι ένα κράμα θετικής σκέψης και τσαμπουκά» υποστηρίζει ένας από τους συμμετέχοντες των συσκέψεων του έκτου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη, αν και όλοι αναγνωρίζουν πως όσο η τάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεχίσει να είναι ανοδική τόσο και οι προκλήσεις θα γίνονται μεγαλύτερες. Κι εκεί, αν δεν υπάρξει προσοχή, ορισμένα λάθη μπορεί να αποδειχθούν μοιραία.
Στο μυαλό της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, προτεραιότητα έχει ο μονομέτωπος αγώνας απέναντι σε οποιαδήποτε πολιτική εμποδίζει την εθνική συνεννόηση. Μάλιστα, πάνω σ’ αυτήν τη σκέψη σκοπεύει να χτίσει τη στρατηγική της όλο το επόμενο διάστημα. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με την ανάλυσή της, το βασικότερο πρόβλημα για το οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στον ατέρμονο κύκλο της λιτότητας και των Μνημονίων σχετίζεται με την έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος. Η έξοδος από αυτόν, κατά τη Γεννηματά, βρίσκεται στην εθνική συνεννόηση και σ’ ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο –με μεγάλες ανατροπές στο κράτος, την οικονομία και τη φορολογία -, καθώς και σε συμφωνημένες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «εγγύηση ώστε να βρούμε λύσεις με τους εταίρους σε θέματα χρέους, πλεονασμάτων και δημοσιονομικών στόχων». Ουσιαστικά, δηλαδή, συνεννόηση του πολιτικού συστήματος προκειμένου να στείλουν μήνυμα στους δανειστές ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική ομοψυχία και σταθερότητα.
Το «σχέδιο Ελλάδα». Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη άλλωστε, σε μια προσπάθεια να περάσουν σε πράξεις, έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται το «σχέδιο Ελλάδα», το οποίο θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το καλοκαίρι στο Συνέδριο. Αυτό θα αφορά την ανασυγκρότηση της χώρας, με αναπτυξιακό πνεύμα, «χωρίς κόφτες αλλά με επιταχυντές της ανάπτυξης και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα», και νομοθέτηση στη λογική των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με ανατροπές: για παράδειγμα, ό,τι θα ψηφίζεται και θα ισχύει για τα μεγάλα πρότζεκτ, θα ισχύει αυτομάτως και για τα μικρομεσαία. Ο στόχος; Οπως χαρακτηριστικά λέγεται στο ΠΑΣΟΚ, «θέλουμε να συνδυάσουμε την παραγωγή πλούτου με την αναδιανομή του».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε με την αλλαγή συσχετισμών να επιβάλει την εθνική συνεννόηση, γι’ αυτό και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε κοντά ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμμαχος της Συμπαράταξης, κατά την ίδια, είναι μόνο η κοινωνία, κι αυτή είναι η μόνη σχέση πάνω στην οποία επενδύει. Η επόμενη μέρα των εκλογών άλλωστε, σύμφωνα με το σκεπτικό της Γεννηματά, θα κριθεί από το αποτέλεσμά τους. Κι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ίδια δεν βρίσκει κανένα νόημα να ασχοληθεί με σενάρια μελλοντικών συνεργασιών.
Σιγά σιγά, ωστόσο, αρχίζει να ξεδιπλώνει την κρυφή της ελπίδα για κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Τηρουμένων των δημοσκοπικών αναλογιών, βεβαίως, η Συμπαράταξη διεκδικεί στην καλύτερη των περιπτώσεων την τρίτη θέση. H επικεφαλής της όμως, βλέποντας την ανασυσπείρωση της βάσης και την αλλαγή του κλίματος υπέρ της παράταξης, δεν θέλει να υπάρχει πνεύμα ηττοπάθειας, ειδικά στο θέμα των εκλογών.
ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως δεν δέχεται «μαθήματα πατριωτισμού» από κανέναν, ξεκαθαρίζοντας πως «η παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Αφορμή γι’ αυτό στάθηκαν όσα γράφτηκαν για εκείνη –αλλά η ίδια διέψευσε -, ότι θέτει το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» και παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2015, όταν η ίδια, εκλεγμένη μόλις έναν μήνα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «έβαλε πλάτη» στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Και το έκανε κυρίως, όπως λέει, για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. «Τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση ούτε να γίνω αντιπρόεδρος. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα, αλλά το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από τον διχασμό και την πόλωση» επανέλαβε σε συνέντευξή της.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο, η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, οπότε η Γεννηματά τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι να τοποθετηθεί στα αρμόδια όργανα, τα οποία και θα λάβουν όλες τις αποφάσεις. Το Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο αναβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη, πιθανότατα θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.