Στην ΑΕΚ διανύουν εποχή σκανδιναβικής προσέγγισης. Ειδικότερα, πρόκειται για περίοδο σουηδικής έξαρσης καθώς τρία στελέχη από τη συγκεκριμένη χώρα (τα περισσότερα από ποτέ την ίδια σεζόν στην ομάδα από τη Σκανδιναβία στο σύνολό της) διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στους κόλπους της ποδοσφαιρικής Ενωσης. Ο άλλοτε κεντρικός αμυντικός (2008-10, 67 ματς και 4 γκολ) των Κιτρινόμαυρων και νυν τεχνικός διευθυντής τους Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς είναι αυτός που πλέον έχει τον πρώτο λόγο (πάνω και από τον εκτελεστικό επόπτη όλων Ντούσαν Μπάγεβιτς) στα θέματα αγοράς και πώλησης παικτών, δηλαδή στελέχωσης του ρόστερ.
Ο μέσος Γιάκομπ Γιόχανσον είναι ο δεύτερος της παρέας, καθώς αφίχθη στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 και αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους παίκτες της ΑΕΚ, άλλωστε κατά τη διάρκεια που ήταν μέλος της οικογένειάς της κατάφερε να γίνει διεθνής με την Εθνική Σουηδίας. Ο τρίτος της σουηδικής παροικίας είναι ο νεοαποκτηθείς Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, ο οποίος αν και ξεκίνησε την πορεία του (όπως όμως και ο Γιόχανσον) με προβληματικές εμφανίσεις, έγινε πολύ γρήγορα ένας εκ των αγαπημένων της εξέδρας καθώς την περασμένη Κυριακή ήταν ο σκόρερ της νίκης στο 1-0 της Ενωσης επί του Ολυμπιακού. Πριν από όλους τους προαναφερθέντες όμως υπήρξαν άλλοι. Κάποιοι άφησαν το στίγμα τους, άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
Ας θυμηθούμε: Οι τρεις της τωρινής εποχής ασφαλώς και θα έχουν ακούσει για τον Χόκαν Σάντμπεργκ. Αυτός ήταν ο πρώτος Σουηδός και βασικά ο πρώτος Σκανδιναβός που φόρεσε ποτέ την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς που αγωνίστηκαν με την ΑΕΚ, σε μια εποχή που οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές που μπορούσε να έχει κάθε ελληνική ομάδα ήταν μόλις δύο. Ο υψηλόσωμος Χόκαν προστέθηκε στο ρόστερ της Ενωσης το καλοκαίρι του 1987 έπειτα από ιδιαίτερα καλή καριέρα στην Γκέτεμποργκ (71 ματς – 38 γκολ) και ενώ ήταν εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Σουηδίας (13 ματς – 3 γκολ).
Επειτα από δύο εξαιρετικές σεζόν στη Νέα Φιλαδέλφεια (57 ματς – 28 γκολ) ήρθε μια τρίτη προβληματική (23 ματς – 5 γκολ) και το καλοκαίρι του 1987 η μεταπήδησή του στον Ολυμπιακό, με τη φανέλα του οποίου έπαιξε σε μόλις δύο αγώνες λόγω τραυματισμών. Ο πέμπτος Σουηδός της παρέας ήταν ο αμυντικός μέσος Λου Τσάνκο, ο οποίος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ τη σεζόν 2005-06, συνολικά σε 26 αγώνες. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ωστόσο άπαντες τον θυμούνται για εκείνο το υπέροχο γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 23/10/2005 (3-0 η Ενωση), σκοράροντας περίπου από το ύψος της μεσαίας γραμμής!

Ο άτυχος και το πολυεργαλείο

Ο επιθετικός Εϊντουρ Γκούντγιονσεν ήταν ο πιο διάσημος, αλλά ο Αρναρ Γκρέταρσον ο πιο χρήσιμος Ισλανδός εκ των τριών που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο πρώτος ήλθε στην Ενωση στα 34 του, το καλοκαίρι του 2011, όταν ο δεύτερος ήταν πλέον τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Εσπασε το πόδι του όμως πολύ νωρίς στη σεζόν και η καριέρα του στην Ελλάδα τελείωσε άδοξα. Ο κεντρικός χαφ Γκρέταρσον έπαιξε σε 61 ματς της ΑΕΚ από το 1997 ώς το 2000 σκοράροντας μία φορά. Ο τρίτος Ισλανδός ήταν ο στόπερ Γκούλφι Χέλγκασον (2011-12) με μόλις δύο επίσημα ματς.

Οι Φινλανδοί και το δανέζικο πολυβόλο

Ο μοναδικός Δανός που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για μία σεζόν ήταν ο επιθετικός Χένρικ Νίλσεν, ο οποίος αγωνίστηκε μιάμιση σεζόν φορώντας τα κιτρινόμαυρα, συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 1987 ώς τον Ιανουάριο του 1989. Τότε ο προπονητής της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς τον «θυσίασε» ώστε να αδειάσει θέση ξένου προκειμένου να δοθεί στον Τόνι Σαβέφσκι, επιλογή που αποδείχθηκε απόλυτα σωστή. Κι όμως ο Νίλσεν ήταν ο πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής τη σεζόν 1987-88 με 21 γκολ σε 27 αγώνες, ενώ στο μισό της επόμενης «πρωταθληματικής» για την ΑΕΚ σεζόν πέτυχε 5 γκολ σε 10 ματς, βάζοντας και αυτός το λιθαράκι του στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου έπειτα από δέκα πέτρινα χρόνια.

ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ. Αν και Κοσοβάρος στην καταγωγή, ο μέσος Περπαρίμ Χετεμάι, νυν παίκτης της ιταλικής Κιέβο Βερόνα, έπαιξε στην ΑΕΚ ως πολιτογραφημένος Ισλανδός. Στην Ενωση έμεινε από το 2006 ώς το 2010 (με ενδιάμεση στάση ως δανεικός στον Απόλλωνα Καλαμαριάς) γράφοντας 30 συμμετοχές και ένα γκολ. Από το 2009 έως σήμερα, στα 30 του, είναι βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Φινλανδίας.