Από μια επιλογή που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, σε μια επιλογή πολύ πιο αποδεκτή. Ο αντιστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ επελέγη από τον πρόεδρο Τραμπ να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μάικλ Φλιν στο νευραλγικό πόστο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
«Ανθρωπο με τεράστιο ταλέντο και εμπειρία» αποκάλεσε τον ΜακΜάστερ ο Τραμπ, παρουσιάζοντας τον 55χρονο στρατιωτικό καριέρας που αναγνωρίζεται από όλη την πολιτική ηγεσία για την θητεία του τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ. Διακρίθηκε τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στη χάραξη στρατηγικής. Επίσης, είναι γνωστός για το ότι δεν φοβάται να εκφράσει τη γνώμη του ακόμα κι αν αυτό τον φέρει σε σύγκρουση με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς προϊσταμένους του.
Με διδακτορικό Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο ενεργητικό του, έγινε ευρύτερα γνωστός το 1997 χάρη στο αποκαλυπτικό βιβλίο του «Παράβαση καθήκοντος» γύρω από τα ψεύδη των κυβερνήσεων που οδήγησαν τις ΗΠΑ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.
Μια από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπηρετήσει ποτέ, ούτε στο Πεντάγωνο ούτε στην Ουάσιγκτον. Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο ΜακΜάστερ δεν θα βγει σε αποστρατεία αλλά θα παραμείνει στρατηγός με τρία αστέρια όπως και ο Κόλιν Πάουελ όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ρόναλντ Ρίγκαν.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μάικλ Φλιν, ο οποίος υποστήριζε την πολιτική Τραμπ για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, ο ΜακΜάστερ έχει εκφράσει κατά καιρούς πιο συμβατικές για το αμερικανικό κατεστημένο απόψεις για τη Ρωσία ως στρατηγικό αντίπαλο της Αμερικής. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Μόσχα. Πάντως, σίγουρα δικαιολογεί εν μέρει τα εύσημα που απέσπασε η επιλογή του ΜακΜάστερ από πολιτικούς και των δύο κομμάτων που δεν βλέπουν με καλό μάτι οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων με το Κρεμλίνο.
Ενας εξ αυτών είναι και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τον Τραμπ και προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερουσία. «Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την απόφαση που έλαβε», ανέφερε σε ανακοίνωση. Ο διορισμός του συμβούλου εθνικής ασφάλειας αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε προέδρου και δεν απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο.
Αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές, πάντως, αναρωτιούνται πώς ένας πρόεδρος που εμφανίζεται τόσο αλλεργικός στην κριτική των μέσων ενημέρωσης θα συνυπάρξει με έναν στρατιωτικό που δεν δίστασε ποτέ να γνωστοποιήσει δημόσια τις απόψεις του ακόμα και όταν γίνεται ενοχλητικός στους ανωτέρους του. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει τον διορισμό ΜακΜάστερ, τονίζοντας ότι η Ρωσία περιμένει από την κυβέρνηση Τραμπ να αποσαφηνίσει την εξωτερική της πολιτική.
Ο Πίτερ Φίβερ, ειδικός στις σχέσεις κυβέρνησης – ενόπλων δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, δήλωσε ότι αναμένει από τον ΜακΜάστερ να υιοθετήσει στάση σκεπτικισμού απέναντι στη Μόσχα ως πιθανή απειλή για την αμερικανική ασφάλεια. Θεωρεί επίσης ότι θα υπάρξει παρόμοιος σκεπτικισμός προς το Ιράν παρά τη συμφωνία για τα πυρηνικά που έκλεισε με την Τεχεράνη ο Μπαράκ Ομπάμα.