Πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από το Ελληνικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι φορτώνεται ο ίδιος από την αντιπολίτευση μια ευθύνη για την καθυστέρηση, που τον αδικεί.
«Πήρα πολλές φορές προσωπικά την ευθύνη για το Ελληνικό. Δεν μπόρεσα, δεν μπορέσαμε, είχαμε να τακτοποιήσουμε 55.000 άτομα. Θα προσπαθήσουμε, είναι στα πλάνα μας, μείναμε πίσω, είναι όμως στη πρώτη προτεραιότητα μας. Φτιάχνουμε τα κάμπ για να μεταφερθούν. Είναι λάθος να υποστηρίζετε ότι τους χρησιμοποιούμε ως κόλπο για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.
Κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση επερώτησης της Ένωσης Κεντρώων για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και δυναμική, σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα διπλωματικά μέσα, για να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας κατέθεσε στη Βουλή επιστολές που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και στους 17 υπουργούς Εσωτερικών με τους οποίους συνεργάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και στις αρμόδιες τουρκικές αρχές, με τις οποίες ζητάει, να δοθεί λόγω των ειδικών συνθηκών, η δυνατότητα, μέχρι να δημιουργηθούν τα κέντρα προ – αναχώρησης, να μεταφερθούν μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα.
«Είναι μια προσπάθεια που την κάνουμε από τον Αύγουστο. Τι άλλο να κάνουμε; Πόλεμο:», ανέφερε.
Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εφάρμοσε την πολιτική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», αλλά και «πολιτική μπάχαλου», δημιουργώντας μια απαράδεκτη εικόνα στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν, όπως υποστήριξαν, ακραίες και οριακές πλέον καταστάσεις, με τους κατοίκους τους να έχουν υποστεί «εκατομμύρια ζημιές».
«Τρέχουμε να προλάβουμε», αντέτεινε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:
«Σήμερα στέλνουμε στην Ευρώπη και είναι προσυμφωνημένο, πλάνο το οποίο προβλέπει μέσα στο 2017 να κλείσουν “camp” και να μεταφερθούν 10.000 άτομα σε διαμερίσματα, με στόχο μέσα στο 2018, να μείνουν ελάχιστα. Αυτό σημαίνει χρήματα στο πληθυσμό και αξιοπρέπεια στους μετανάστες. Από τον Απρίλιο προχωράμε στην καταβολή μετρητών στους δικαιούχους μετανάστες και συνεχίζουμε τα προγράμματα για να πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία».
Και ο κ. Μουζάλας συνέχισε:
«Μην ζητάτε από τον υπουργό Μετανάστευσης και την κυβέρνηση, τη στιγμή που παλεύουν με νύχια και με δόντια και με όλες τις διπλωματικές δυνάμεις για να ισχύσει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, να εκπονήσει ή ανακοινώσει άλλο σχέδιο Είμαστε μονομερώς προσανατολισμένοι εκεί. Δεν θέλουμε να περάσει η άποψη ότι τούτοι εδώ μπορούν να κάνουν και αλλιώς».
«Τα μάτια σας στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ταγιέρ είναι αυτή η συμφωνία. Δεν μπορείς να πάρεις μόνο τη φούστα. Πρέπει να πάρεις και το σακάκι», τόνισε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εφαρμόζει πολιτική «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», αλλά να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πει τι ακριβώς προτείνει.
Ακόμα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι «αυτή η κυβέρνηση με ειρηνικότατο τρόπο διέλυσε το αίσχος της Ειδομένης», και πρόσθεσε ότι «αυτό θα διδάσκεται στην μετανάστευση».
«Μέσα στα cabs των προσφύγων έχουμε εβδομαδιαία αναφορά υγειονομικής κατάστασης. Πήραμε 300 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και έχουμε δημιουργήσει 1400 θέσεις – και μέχρι το καλοκαίρι θα τις καλύψουμε πλήρως εφόσον ισχύει η συμφωνία. Ιστορικά, αυτή η χώρα δεν της έχει ξανά τύχει τέτοιο μεταναστευτικό πρόβλημα και το διαχειρίστηκε με επιτυχία, όχι χωρίς λάθη», σημείωσε ενώ αναγνώρισε ότι «στα νησιά δεν πήγαμε καλά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης». Ωστόσο, απέδωσε ευθύνες και στο «λαϊκισμό» ορισμένων παραγόντων της αντιπολίτευσης, που εμφανίζονται «εθνικόφρονες» γιατί φοβούνται, όπως είπε, ότι θα αλλάξουν την πίστη τους 3 και 5 χιλιάδες άτομα.
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, καλώντας όσους υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα, να μην ρίχνουν επιπόλαια, νερό στο μύλο του λαϊκισμού και να δημιουργούν φόβο
Ο κ. Μουζάλας, υποστήριξε ακόμα ότι, η υπηρεσία ασύλου πέτυχε, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον τεράστιο όγκο δουλειάς, να ανταποκριθεί σε 7.500 αιτήσεις μεταναστών που επέστρεψαν οικιοθελώς στη πατρίδα τους και σε 10.000 για μετεγκαταστάσεις, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο παιδί και 4.800 παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειες τους.
Ο πρώτος επερωτών της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο σε ότι αφορά τα νησιά, τα οποία όπως είπε, ξεπέρασαν τα όρια τους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε μεγάλη ανοχή στις ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται με αδιαφανή τρόπο τεράστια κοινοτικά κονδύλια.
«Εφαρμόσατε πολιτική «ανοίξαμε σας περιμένουμε», πολιτική μπάχαλου και αυτό το επιδεικνύετε σε όλα σας. Έχουν δημιουργηθεί ακραίες και οριακές καταστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι κάτοικοι τους έχουν πάθει εκατομμύρια ζημιές. Η συνάντηση της κυβέρνησης με τους δημάρχους Λέσβου, Κω και Λέρου ήταν άκαρπη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των άλλων επερωτώντων βουλευτών του κόμματος, με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τον Γιώργο Σαρίδη να καταλογίζει στην κυβέρνηση ανεύθυνη πολιτική, τον Δημήτρη Καβαδέλλα να τονίζει ότι τα νησιά έχουν πάθει ζημιές εκατομμυρίων, και τον Αριστείδη Φωκά να διαπιστώνει επιδεικτική απουσία της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας μίλησε για «εικόνες της χώρας που την εκθέτουν διεθνώς».