Η Πορτογαλία αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Κομισιόν επιβεβαιώσει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για φέτος και τον επόμενο χρόνο στις νέες εαρινές εκτιμήσεις της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η Λισαβόνα δηλώνει ότι μείωσε πέρυσι το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα –το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας ως δημοκρατίας και κάτω από το στόχο του 2,5% που θέτουν οι Βρυξέλλες– από το 4,4% το 2015. Είναι επίσης για πρώτη φορά χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η ΕΕ για υπερβολικά ελλείμματα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, οι Βρυξέλλες καθορίζουν αυστηρές προθεσμίες και στόχους προκειμένου χώρες να μειώσουν το έλλειμμά τους.
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,3% αλλά «σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία ξεπέρασε το στόχο που έθεσε το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο» το 2016, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Η Κομισιόν αναμένει το έλλειμμα της Πορτογαλίας να διαμορφωθεί στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2018.
«Εάν αυτές οι τάσεις επιβεβαιωθούν όταν χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, μπορεί να πει κανείς ότι η Πορτογαλία οδεύει προς το τέλος των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε βουλευτές σε επίσκεψή του στη Λισαβόνα.
Ενώ γενικά επαίνεσε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη ανάπτυξη και το υψηλό χρέος.
«Αναμένουμε φιλόδοξες εθνικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες στην Πορτογαλία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά τους προβλήματα «ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει χρόνο» για τέτοιου είδους προσαρμογές μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Ντομπρόβκσις δήλωσε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει το δημόσιο χρέος της.
«Το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 129-130%, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Είναι πολύ σημαντικό το δημόσιο χρέος να τεθεί σε μια ξεκάθαρα πτωτική τροχιά. Οι αγορές χρειάζονται να δουν ότι το χρέος μειώνεται», δήλωσε.