Διερευνητική αναμένεται η πρώτη συνάντηση τρόικας και κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει σε αρχικό στάδιο να διακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι απαιτήσεις των δανειστών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας πάρει από το πρωί μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των τροϊκανών θα ενημερώσει το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της ΝΔ την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο έχει προϊδεάσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψει πολλά στοιχεία της συμφωνίας, πρωτίστως διότι δεν θα υπάρχει εικόνα ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο.
Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται σ’ αυτήν κινούμενη στη γραμμή «για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης», στάση που επιβεβαιώθηκε και στις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Θεωρητικώς τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εργασιακά και τα ενεργειακά ενώ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έχει καλυφθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Μαρτίου ως τον πρωταρχικό στόχο για το κλείσιμο της αξιολόγησης· εάν όμως υπάρξουν μικροκαθυστερήσεις αυτό μπορεί να συμβεί στις 7 Απριλίου σε άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας θα συνταχθεί το Staff Level Agreement, θα ακολουθήσει νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή –μέτρα και αντισταθμιστικά θα ψηφιστούν ταυτόχρονα εξήγησε ο Πρωθυπουργός –και ακολούθως οι δανειστές θα αποσαφηνίσουν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά το 2018, όμως σύμφωνα με πληροφορίες και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις ούτως ώστε να διατηρήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι τόσο όσο» αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που επισημαίνουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ η γερμανική πλευρά εξήγησε στη διευθύντρια του ΔΝΤ σε τι προτίθεται να συναινέσει για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το Μαξίμου θα ήθελε βεβαίως όλες αυτές οι συνεννοήσεις για τα μείζονα θέματα μεταξύ των θεσμών κυρίως να καταλήξουν άμεσα ώστε εγκαίρως η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επικυρωθεί στις 20 Μαρτίου, μεγαλύτερη πιθανότητα δίνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για ένταξη της χώρας στο QE. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωση είχε μιλήσει και για τη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου της ΕΚΤ, ημερομηνία που φαίνεται οριακή για να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο της συμφωνίας. Η ένταξη στο QE θεωρείται καθοριστική για την οικονομία διότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των επιχειρήσεων και των επιτοκίων της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Θεωρητικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το περίγραμμα της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις κεραίες της τεντωμένες για κάθε μορφής αιφνιδιασμό. Η διαπραγματευτική ομάδα ανησυχεί μήπως το ΔΝΤ προβάλει και πάλι νέες αξιώσεις που “παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup”, κάτι που θα προκαλούσε μικροκαθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. “Αν δεν δω κλίμα δεν μπορώ να πω τίποτε” λέει στα «ΝΕΑ» μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν να αλλάζουν οι προτάσεις των θεσμών.
Η κυβέρνηση διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής –το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή -, όμως προτάσσοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ. Το Ταμείο αποδέχτηκε το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα επιφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. «Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο επιβάρυνσης ψηφιστεί με ημερομηνία εφαρμογής από 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργεί σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έντιμο συμβιβασμό».