Οι τεχνολογίες των δικτύων και των συσκευών κινητής τηλεφωνίας πλαισιωμένες από τις στρατηγικές των κατασκευαστών τους ξεδιπλώνονται από προχτές στη Βαρκελώνη, στην ετήσια έκθεση Mobile World Congress (MWC) που είναι η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.

Το φετινό σύνθημα των διοργανωτών της MWC είναι «αναζητώντας το Next Element», που στην πραγματικότητα υποδηλώνει την εμπέδωση την έννοιας των συνεργασιών, της διεύρυνσης της αγοράς και του αυτοματισμού της επικοινωνίας. Αλλωστε, οι συνεργασίες είναι αυτές που αναμένεται να δώσουν την αναγκαία ώθηση στο παγκόσμιο διασυνδεδεμένο οικοσύστημα.

Ωστόσο, ευχάριστη έκπληξη της φετινής έκθεσης ήταν οι «μεγάλες επιστροφές» στον χώρο των συσκευών, με κυριότερες αυτές των Nokia και BlackBerry.

Την ίδια στιγμή και οι άλλες εταιρείες consumer electronics (ΖΤΕ, Huawei, LG, Motorola – Lenovo και Samsung), επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν με τα καινούργια προϊόντα τους.

Το νέο Nokia 3310. Η AMD Telecom, στην οποία έχει περιέλθει πλέον το βαρύ brand της Nokia, έκανε αισθητή την παρουσία της επαναφέροντας στην αγορά –έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια –το «θρυλικό» smartphone Nokia 3310. Στη νέα του έκδοση, το επανασχεδιασμένο Nokia 3310 επιχειρεί να συνδυάσει τη νοσταλγία για τις συσκευές του 2000 με τις ανάγκες του σήμερα. Τώρα έχει έγχρωμη οθόνη 2,4 ιντσώνQVGA,αποθηκευτικό χώρο 16 GB, επεκτάσιμο μέσω κάρταςmicroSD και κάμερα 2 MPστο πίσω μέρος με single LED flash.

Το Nokia 3310 θα κοστίζει μόλις 49 ευρώ και θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε τέσσερα χρώματα (Warm Red, Yellow, Dark Blue καιGray).

Πάντως, η AMD Telecom παρουσίασε άλλαδύο καινούργια android smartphones, τα Nokia 3 και Nokia 5 (θα είναι διαθέσιμα από το δεύτερο τρίμηνο του 2017).

To Nokia 3 διαθέτει οθόνη 5 ιντσών HD Gorilla Glass, μπαταρία 2.650 mAh και κάμερες των 8 MP στο μπροστινό και πίσω μέρος της συσκευής. Στο εσωτερικό, η Nokia επέλεξε να τοποθετήσει ένα MediaTek SoC με 2 GB RAM, ενώ η τιμή του θα είναι μόλις 139 ευρώ.

Το Nokia 5 έχει μεγαλύτερη οθόνη (5,2 ιντσών HD) και θα κοστίζει 189 ευρώ. Εδώ, η Nokia επέλεξε το Qualcomm Snapdragon 430 με 2 GB RAM. Διαθέτει μια κύρια κάμερα των 13 MP, μπαταρία 3.000 mAh και 16 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο (επεκτάσιμο).

Η επιστροφή του BlackBerry. Στις «μεγάλες επιστροφές» συγκαταλέγεται και το BlackBerry KeyOne (BlackBerry Mercury), με το θρυλικό Qwerty πληκτρολόγιο και με μπαταρία – γίγα χωρητικότητας 3.505 mAh, που θα μπορεί να φορτιστεί κατά 50% σε μόλις 36 λεπτά. Η νέα συσκευή θα διαθέτει Android 7.1 Nougat, οθόνη 4,5 ιντσών με ανθεκτικότητα στις γρατσουνιές και ανάλυση 1620 x 1080 pixels. Στο εσωτερικό του, η BlackBerry τοποθέτησε ένα οκταπύρηνο Snapdragon 625 SoC, 3 GB RAM και 32 GB αποθηκευτικό χώρο. Στο πίσω μέρος, βρίσκεται μια κάμερα 12 MP ικανή να εγγράψει 4K video στα 30 fps, ενώ η μπροστινή των 8 MP θα μπορεί να εγγράψει video 1080 p.

Το BlackBerry KeyOne θα κάνει το ντεμπούτο του τον ερχόμενο Απρίλιο. Στην Ευρώπη θα κοστίζει 600 ευρώ.

Sony Xperia. Τα περσινά Xperia XA και Xperia XA Ultra, φέτος αντικαταστάθηκαν από τα Xperia XA1 και XA1 Ultra αντίστοιχα. Το Sony Xperia XA1 Ultra διαθέτει οθόνη 6 ιντσών με ανάλυση 1080 p και ζυγίζει λιγότερο από το XZ Premium, ενώ το chipset του θα είναι πλέον ο Helio P20 της MediaTek με 4 GB RAM. Στο μπροστινό μέρος της συσκευής υπάρχει μια εντυπωσιακή κάμερα 16 MP με LED Flash, καθιστώντας τη συσκευή ιδανική για selfies. Η κύρια κάμερα διαθέτει αισθητήρα 23 MP και SteadyShot για ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας. Το Sony Xperia XA1 Ultra θα διατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού και θα τρέχει Android 7.0 Nougat.

Το μεγαλύτερο «αδερφάκι» του, το Xperia XA1 διαθέτει επίσης τον Helio P20 επεξεργαστή με 3 GB RAM. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα χρησιμοποιεί το παλιό πρότυπο microUSB, ενώ διατηρεί και την οθόνη των 5 ιντσών με τα ελάχιστα bezel στις άκρες.

Το Samsung Galaxy S8. Μπορεί στη φετινή έκθεση MWC η Samsung να παρουσίασε το νέο της tablet Samsung Galaxy Tab S3, ωστόσο στο περιθώριο της παρουσίασης έγινε γνωστό πως η πλέον πολυαναμενόμενη συσκευή της, το smartphone Galaxy S8, θα αποκαλυφθεί στο κοινό στις 29 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη!

Οσο για το Samsung Galaxy Tab S3, ανακοινώθηκε ότι θα διαθέτει γραφίδα, υποστήριξη για πληκτρολόγιο και σύστημα τεσσάρων ηχείων. Θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη από τον επόμενο μήνα σε τιμές μεταξύ 679 και 769 ευρώ.

Αlcatel U5. H Alcatel παρουσίασε μια σειρά από οικονομικές συσκευές, μεταξύ των οποίων και το Alcatel U5. Το U5 διαθέτει IPS LCD οθόνη 5 ιντσών και επεξεργαστή MediaTek (με τετραπύρηνη CPU χρονισμένη στα 1.1 GHz), 8 GB αποθηκευτικό χώρο και 1 GB μνήμη RAM, ενώ όσον αφορά τις δυνατότητες του στον τομέατων mobile φωτογραφιών, προσφέρει main sensor στα 5 MP και selfie cam στα 2 MP. Η συσκευή απευθύνεται στο low-end κοινό και θα στοιχίζει μόλις 99 ευρώ.

Το LG G6. Μετά το περσινό αποτυχημένο λανσάρισμα του «αρθρωτού G5», η LG επέστρεψε στα συμβατικά μοντέλα, παρουσιάζοντας το LG G6. Διαθέτει Full Vision οθόνη 5,7 ιντσών, με ανάλυση Quad HD+, αδιάβροχο σώμα και dual rear camera.

Huawei P10 και P10 Plus. Η Huaweiπαρουσίασε τα Huawei P10 και P10 Plus, δυο συσκευές με μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας (άνω των 3.200mAh) και βελτιωμένο σύστημα κάμερας διπλού φακού σε συνεργασία με τη Leica. Η διάθεσή τους θα αρχίσει τον Μάρτιο.