Η εποχή Μπερλουσκόνι (και) στο ποδόσφαιρο πνέει τα λοίσθια. Την Παρασκευή 3 Μαρτίου το αγαπημένο παιχνίδι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μίλαν, αλλάζει χέρια ύστερα από 31 χρόνια.

Το κινεζικό fund Sino-Europe Sports (SES) αναμένεται να καταθέσει εντός της εβδομάδας τα τελευταία 320 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 520 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει από τη μητρική εταιρεία της Μίλαν, τη Fininvest, το 99,93% των μετοχών του ιταλικού συλλόγου.

Η πώληση της Μίλαν έχει αναβληθεί από τον Μπερλουσκόνι τόσο πολλές φορές ώστε ακόμα και τώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις απ’ όλες τις πλευρές πως η συμφωνία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις.

Πριν από μερικές ημέρες οι τιφόζι πλησίασαν τον Μπερλουσκόνι και τον ρώτησαν αν πράγματι θα φύγει από τη Μίλαν. «Συγγνώμη, αλλά όλα έχουν τελειώσει» τους απάντησε. «Αυτή τη φορά φαίνεται πως μιλά σοβαρά» εκτιμά ο πρώην προπονητής της ομάδας Αρίγκο Σάκι.

Η αξία του συλλόγου έχει εκτιμηθεί στα 740 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζόμενα και τα 220 εκατ. ευρώ χρέη. Το SES έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 200 εκατ. ευρώ σε τρεις δόσεις, μέσω Λουξεμβούργου, και απομένουν 320 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση κινεζικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό σύλλογο.

Αν ισχύουν τα ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου, το Σάββατο το πρωί θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστούν οι νέοι ιδιοκτήτες της Μίλαν. Δύο ημέρες νωρίτερα αναμένεται στο Μιλάνο αντιπροσωπεία 32 ανθρώπων οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη βίλα του προκειμένου να ολοκληρωθεί τυπικά η μεταβίβαση των μετοχών και να δηλώσουν την παραίτησή τους οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι και ο Αντριάνο Γκαλιάνι, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από τον Μάρκο Φασόνε. Στον πρώην ιταλό πρωθυπουργό αναμένεται να προταθεί ο τίτλος του επίτιμου προέδρου. Ο ίδιος θα προτιμούσε να διατηρήσει ένα ποσοστό 20% από τις μετοχές με αρμοδιότητα σε τεχνικά θέματα, αλλά οι Κινέζοι δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν μια τέτοια προοπτική.

Ο κύκλος Μπερλουσκόνι στη Μίλαν κλείνει ύστερα από 31 χρόνια με την εκτός έδρας νίκη επί της Σασουόλο. Ηταν 20 Φεβρουαρίου 1986 όταν ο 50χρονος τότε ιταλός επιχειρηματίας έσωζε τους Ροσονέρι από τη χρεοκοπία βάζοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την υπερομάδα που κυριάρχησε την επόμενη δεκαετία. Τρεις φορές έσπασε το ρεκόρ ακριβότερης μεταγραφής στις περιπτώσεις των Γκούλιτ, Παπέν και Λεντίνι.

Στις τρεις δεκαετίες που έμεινε στο τιμόνι του μιλανέζικου συλλόγου, ο Μπερλουσκόνι επένδυσε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στον σύλλογο, ενώ πανηγύρισε την κατάκτηση 29 τίτλων, μεταξύ των οποίων οκτώ Σκουντέτι και πέντε Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μίλαν είναι η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το ιερό δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου δύο σερί σεζόν, το 1989 και το 1990.

Τις επιτυχίες στον αγωνιστικό χώρο ο Μπερλουσκόνι τις εξαργύρωσε στον στίβο της πολιτικής. Δημιούργησε το κόμμα Forza Italia και κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στους ρυθμούς του μπούνγκα μπούνγκα.