Στο χορτάρι του Γεώργιος Καραϊσκάκης (της παλιάς εποχής) ο Πανιώνιος έχει γράψει δύο από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του, κατακτώντας τα Κύπελλα του 1979 (3-1 την ΑΕΚ) και του 1998 (1-0 τον Παναθηναϊκό).

Προχθές το βράδυ, στον ίδιο χώρο, οι Κυανέρυθροι πήραν έναν τρίτο (άτυπο) τίτλο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία. Νικώντας από τα αποδυτήρια (με το γκολ του Μασούρα στα 49 δευτερόλεπτα) τον πρωταθλητή Ολυμπιακό 1-0, ουσιαστικά εξασφάλισαν και με τη βούλα τον τίτλο της πιο σταθερής ομάδας του πρωταθλήματος. Πολύ δύσκολα μπορεί να πάρει πρωτάθλημα ο Πανιώνιος, ίσως δεν βγει καν δεύτερος, αποτελεί όμως την πιο όμορφη ιστορία της Σούπερ Λίγκας.

Ιστορία σαν παραμύθι που έχει δράκο, τον –τέρας ψυχραιμίας –Βλάνταν Μιλόγεβιτς, τον σέρβο κόουτς που κατάφερε να το τερματίσει από εκεί που το είχαν φτάσει ο Ελευθερόπουλος και ο Ουζουνίδης.

Τα «μωρά» του Μιλόγεβιτς όχι μόνο πήραν το μεγάλο διπλό, κρατώντας το άνετα για 95 λεπτά, αλλά κυρίως δείχνοντας την ωριμότητά τους κατά τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια (ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα και μια-δυο αναμνηστικές φωτογραφίες) και κυρίως στο γλέντι που είχαν στήσει πάνω από 500 φίλοι της ομάδας στη Νέα Σμύρνη, περιμένοντας τους θριαμβευτές να επιστρέψουν, όπως συνηθίζεται έπειτα από κατάκτηση τροπαίου. Είπαμε, ήταν σαν τρόπαιο αυτή η νίκη, κυρίως με τον τρόπο που επιτεύχθηκε. Πανηγυρισμοί, λίγα συνθήματα και μετά τα κεφάλια μέσα γιατί τη Δευτέρα έρχεται στη Νέα Σμύρνη η ΑΕΚ σε ένα πολύ πιο δύσκολο τεστ από την άνετη (λόγω μηδενικής πίεσης) επίσκεψη στο φαληρικό στάδιο.

Μασούρας, Φούντας, Τασουλής, Σαββίδης, Κόρμπος και ο κορυφαίος Οικονόμου έλαμψαν για μια ακόμα φορά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, καθώς το μεγάλο όπλο της ομάδας είναι το «ουδείς αναντικατάστατος» και όποιος μπαίνει προσφέρει το 100%.

Τα περισσότερα νεαρά παιδιά τα εμπιστεύτηκαν όχι μόνο κατ’ ανάγκην, αλλά κυρίως επειδή πραγματικά το πίστευαν από την πρώτη στιγμή ο εμπνευστής αυτού του πλάνου –ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Νίκος Ζαμάνης –και οι άμεσοι συνεργάτες του, ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Δάρας και ο επιχειρηματίας Κυριάκος Σκούρας.

Αυτή η παρέα ξεκίνησε ως επιτροπή σωτηρίας και έχει κάνει θαύματα, με το σημαντικότερο να είναι πάνω από το αγωνιστικό και να αφορά τον περιορισμό της μαύρης τρύπας που βρήκαν. Από 7 εκατ. ευρώ έχουν ρίξει τα χρέη σε λιγότερο από τρία χρόνια στα 2,5 εκατ. πληρώνοντας όλες τις οφειλές νοικοκυρεμένα, φόρους κ.λπ.

Ενα σύγχρονο μικρό θαύμα που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό ακόμα και για την εκάστοτε κυβέρνηση μπροστά στα Μνημόνια.

To be continued…