Ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου κατά 54 δισ. δολάρια – αύξηση 9% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο για δαπάνες που ήδη φθάνουν τα 600 δισεκατομμύρια ετησίως. Τα δισεκατομμύρια αυτά θα περικοπούν από μη στρατιωτικές δαπάνες και κυρίως από κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα ο Τραμπ αναμένεται να μιλήσει για πρώτη φορά στο Κογκρέσο και οι αλλαγές αυτές στον προϋπολογισμό θα είναι μεταξύ των βασικών σημείων που θα θίξει, σύμφωνα με συνεργάτες του. Ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους για τον επόμενο χρόνο και στο πλαίσιο αυτό θα διατάξει την περικοπή των κονδυλίων που θα δοθούν στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας. Θα περικόψει επίσης προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας. Οι ιδέες αυτές προέρχονται, σύμφωνα με πηγές στον Λευκό Οίκο, από τον στενό σύμβουλό του Στιβ Μπάνον, ιδιοκτήτη της ακροδεξιάς ιστοσελίδας Breitbart. Ηδη είναι γνωστό ότι η ομάδα του Τραμπ ανάγκασε την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να σβήσει όλες τις ιστοσελίδες της για την κλιματική αλλαγή και απαγόρευσε σε επιστήμονες τριών σχετικών υπηρεσιών να δίνουν συνεντεύξεις.

Επίσης, περικοπές θα γίνουν και στο υπουργείο Εξωτερικών, που είναι υπεύθυνο για τις διεθνείς υποθέσεις – οι περικοπές υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στο 30% του σημερινού προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.