Ο πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει. Ομως ο αμερικανός πρόεδρος μάλλον στοχεύει και σε άλλους πολέμους καθώς, σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση, σκοπεύει να κόψει «δεκάδες εκατομμύρια» από κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 9%!

Ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας, ο οποίος δεν αντέχει την έντονη κριτική που του ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποφάσισε να αποκλείσει από κάποιες ενημερώσεις του Τύπου εφημερίδες και κανάλια που δεν του αρέσουν. Ετσι το CNN, οι «New York Times», το BBC, το Politico και άλλα ΜΜΕ έμαθαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην ανεπίσημη ενημέρωση που κάνει, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Σε ένδειξη συμπαράστασης, δημοσιογράφοι από άλλα Μέσα, όπως το πρακτορείο Associated Press και το περιοδικό «Time», αρνήθηκαν να πάνε στην ενημέρωση. Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Ο Σπάισερ σχολίασε ότι ο Λευκός Οίκος θα αντιδράσει «επιθετικά» σε ψεύτικα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, ο Τραμπ έχει ενοχληθεί πάρα πολύ για τη δημοσιοποίηση των επαφών που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 στενοί συνεργάτες του με ρώσους αξιωματούχους. Γι’ αυτό και σε άλλη μια επίθεσή του στα ΜΜΕ το Σάββατο, ανέφερε σε ομιλία του ότι οι «ψεύτικες ειδήσεις» είναι «εχθρός του λαού».

Στέλεχος των «New York Times» παρατήρησε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους που ο Λευκός Οίκος αποκλείει δημοσιογράφους της εφημερίδας από ενημέρωση. Ομως ο Τραμπ, όπως φαίνεται, θα έχει και άλλες πρωτιές.

Κάθε χρόνο, περίπου στα τέλη Απριλίου, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο πραγματοποιούν ένα επίσημο δείπνο στο οποίο πάντα παρίσταται ο εκάστοτε πρόεδρος της χώρας. Η τελευταία φορά που ένας πρόεδρος απουσίαζε ήταν το 1981, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν ανάρρωνε από την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας που είχε συμβεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στο δείπνο, στο οποίο συνηθίζεται ο πρόεδρος και εκπρόσωποι των δημοσιογράφων να ανταλλάσσουν αστεία και πειράγματα. Αυτό, έπειτα από ένα μπαράζ επιθέσεων στα ΜΜΕ, όπου καθημερινά σε ομιλίες του ή στο twitter αποκαλεί συγκεκριμένα Μέσα αηδιαστικά, ψεύτικα ή ανέντιμα. Και τα ΜΜΕ απαντούν με το να ερευνούν πιο βαθιά, να παραμένουν ενωμένα και να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο και χρήμα για να καλύψουν έναν πρόεδρο που χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφία εχθρό. Η όλη κατάσταση, αναρωτιέται κάποιος, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Και έτσι φέτος το δείπνο της Ενωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου θα γίνει χωρίς τον αμερικανό πρόεδρο. Μήπως όμως υπάρχει λύση προκειμένου να καλυφθεί η απουσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη πολλοί εξετάζουν την εναλλακτική και δεν διστάζουν να το εκφράσουν στα social media. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, στη θέση του να παραστεί εκείνος που τον μιμείται καλύτερα από όλους: ο ηθοποιός Αλεκ Μπάλντουιν, ο οποίος στα σκετσάκια της δημοφιλούς σατιρικής εκπομπής «Saturday Night Live» τον υποδύεται γελοιοποιώντας τον σε απίστευτο βαθμό. Αυτή την πρόταση έσπευσαν να κάνουν πολλοί χρήστες του twitter μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του αμερικανού προέδρου. Ετσι, άρχισαν να παρακαλάνε τον Μπάλντουιν να πάει εκείνος στο δείπνο της Ενωσης Ανταποκριτών. Κάποιοι μάλιστα δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ότι ο Μπάλντουιν-Τραμπ θα είναι καλύτερος, αφού τουλάχιστον εκείνος θα είναι αστείος.