Δημοσκοπήσεις και εξελίξεις στη Γαλλία δίνουν λόγους στον Εμανουέλ Μακρόν να χαίρεται, στη Μαρίν Λεπέν να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με πογκρόμ τους δικαστές που την «κυνηγούν» και στον Φρανσουά Φιγιόν να καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί στη χώρα ένα κλίμα σχεδόν εμφύλιου πολέμου»: σύμφωνα με χθεσινή σφυγμομέτρηση της Ifop-Fiducial, μετά τη «συμμαχία του Κέντρου» που συνήψε με τον Φρανσουά Μπαϊρού, ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! συγκεντρώνει στον πρώτο προεδρικό γύρο ποσοστό 24,5% έναντι 26% της Μαρίν Λεπέν –η διαφορά τους είναι πλέον στο όριο του στατιστικού λάθους.
Ο υποψήφιος της Δεξιάς, πάλι, συνεχίζει να πληρώνει το διαβόητο Penelopegate, έρχεται τρίτος με 20%. Και σε μια προφανή προσπάθεια να ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους του, κατηγόρησε την Κυριακή «επισήμως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν διασφαλίζουν τις συνθήκες μιας ειρηνικής άσκησης της δημοκρατίας. Φέρουν πολύ βαριά ευθύνη καθώς έχουν επιτρέψει να αναπτυχθεί στη χώρα ένα κλίμα σχεδόν εμφύλιου πολέμου από το οποίο επωφελούνται μόνο τα άκρα». Ο Φρανσουά Φιγιόν αιτιολόγησε τις βαρύτατες αυτές καταγγελίες επικαλούμενος «τους ταραχοποιούς και τους εχθρούς της δημοκρατίας» που «διαταράσσουν ατιμώρητοι αυτή την προεκλογική εκστρατεία». Επικαλέστηκε πιο συγκεκριμένα τους ακροδεξιούς διαδηλωτές που επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μέσα Φεβρουαρίου μια προεκλογική συγκέντρωση του Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλόν διαμαρτυρόμενοι για τη δήλωση που έκανε από το Αλγέρι πως η γαλλική αποικιοκρατία συνιστά έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, τους ακροαριστερούς διαδηλωτές που προκάλεσαν την Κυριακή επεισόδια στη Νάντη διαμαρτυρόμενοι για μια προεκλογική εμφάνιση της Μαρίν Λεπέν, αλλά και «τη χούφτα των ακροαριστερών διαδηλωτών που αναστατώνουν καθημερινά» τις δικές του συγκεντρώσεις.
«Κατανοώ πως ορισμένοι υποψήφιοι μπαίνουν στον πειρασμό να κρύψουν πίσω από πολεμικές τις πολιτικές τους δυσκολίες», το να χρησιμοποιεί ωστόσο «ένας εξέχων πολιτικός ιθύνων» τον όρο «σχεδόν εμφύλιου πολέμου» είναι «απλώς ανεύθυνο», ήρθε η πληρωμένη απάντηση από τον γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ. Τόσο ο Καζνέβ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ αναγκάστηκαν το τελευταίο διήμερο να παρέμβουν προκειμένου να επαναφέρουν στην τάξη ακόμα έναν προεδρικό υποψήφιο –αν και η Λεπέν πιστεύει περισσότερο στο χάος παρά στην τάξη. Από τη Νάντη που βρέθηκε την Κυριακή, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου ξεκαθάρισε πως εφόσον εκλεγεί θα καλέσει τους δημόσιους λειτουργούς γενικότερα και τους δικαστές ειδικότερα που συμμετέχουν, κατά την άποψή της, σε μια «παράνομη» επιχείρηση αποσταθεροποίησης της προεκλογικής της εκστρατείας, υπακούοντας εντολές «ενός πολιτικού προσωπικού στριμωγμένου στη γωνία», να λογοδοτήσουν. «Οι δικαστές βρίσκονται εδώ για να εφαρμόζουν τον νόμο, όχι για να τον εφευρίσκουν, όχι για να ματαιώνουν τη βούληση του λαού» διατράνωσε αυτή που ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δεν πρόκειται να προσέλθει, όπως της ζητήθηκε, για κατάθεση, στους ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση εικονικής απασχόλησης δύο συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν
«Δεν έχω αντίπαλο στα αριστερά∙ο αντίπαλος είναι κυρίως η Δεξιά», δήλωσε ο Μπενουά Αμόν χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν ως «το πρόγραμμα του Φιγιόν συν ένα χαμόγελο». Στη δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έρχεται τέταρτος με 13,5% και ο ακροαριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν πέμπτος με 11,5% –οι συνομιλίες τους με στόχο τη σύναψη συμμαχίας και μία μοναδική υποψηφιότητα κατέρρευσαν και επισήμως την Παρασκευή