Η κυβέρνηση εργάζεται για στοχευμένες αναδιαρθρώσεις ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του για τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα λεγόμενα «καλά» μέτρα ενόψει της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών δεν αρνήθηκε ότι η προνομοθέτηση μέτρων είναι ένα προβληματικό πλαίσιο από δημοκρατικής άποψης, επέμεινε όμως ότι η κυβέρνηση απέτρεψε να παρθούν μόνο «κακά» μέτρα και υπογράμμισε έχει προτάσεις και σκέψεις για τα λεγόμενα καλά μέτρα καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να συμβάλει δημιουργικά. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μια προοπτική που θα είναι ακόμη πιο ορατή μετά και τις αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα ελάφρυνσης του χρέους.

«Ρώτησε ο κ. Αμυράς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Η δική μου άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική. Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση. Παρόλα αυτά αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών στη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ζήτησε απαντήσεις από την αντιπολίτευση. «Θα ήθελα τη γνώμη σας. Συμφωνείτε με το ΔΝΤ ότι το 40%-45% των Ελλήνων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ή με τις δικές μας εκτιμήσεις ότι είναι 12%; Το ρωτάω σε όλους, έχει σημασία για εμάς. Ποιος έχει δίκιο; Η κ. Αχτσιόγλου που λέει ότι είναι παράλογο να ισχυρίζεται το ΔΝΤ ότι οι συντάξεις μας είναι ίδιες με τις συντάξεις των Γερμανών ή το ΔΝΤ;», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα».

«Είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι από τη λιτότητα αλλάζει η ατζέντα. Ότι έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της ΕΕ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει. «Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Άρα υπάρχει άποψη πως μπορείς να βοηθήσεις κάποιον κόσμο που του κόβεις κάτι, ή κάποιον κόσμο που δεν έχει κάτι».

«Όταν μιλάμε για την αναδιάρθρωση εντός του φορολογικού φακέλου ή για την αναδιάρθρωση εντός του κοινωνικού φακέλου, υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες παρεμβάσεις», είπε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε ότι κατεύθυνση της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι πως δεν θα είναι μόνο «κακά» τα μέτρα αλλά θα προβλεφθούν στοχευμένες αναδιαρθρώσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είπε πως έχει την αισιοδοξία ότι αν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο QE, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».

«Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα λεγόμενα αντίμετρα εξήγησε: «αν ο στόχος για πλεόνασμα είναι στο 3,5% – γράφουν ότι έχω δεχθεί το 3,5% αλλά δεν έχω πει τίποτα, το αναφέρω χάριν της συζήτησης – τότε θα έχουμε και τα «καλά» και τα «κακά» μέτρα. Αν είναι 4,5%, τότε η Ελλάδα θα έχει 1% επιπλέον δημοσιονομικό χώρο να κάνει κοινωνική πολιτική κλπ. αν είναι 2,5% τότε όντως πρέπει να γίνει κάτι γιατί η Ελλάδα θα είναι εντός στόχου».