Η τακτική μέτρηση μιας πρωτεΐνης στο αίμα μπορεί να ανιχνεύει νωρίς τον καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωσή του, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη.
Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται CA-125 και είναι ένας καρκινικός δείκτης,δηλαδή αυξάνεται σε διάφορες μορφές καρκίνου (κατ’ εξοχήν των ωοθηκών).
Πριν από λίγα χρόνια, μία άλλη μελέτη είχε δείξει ότι η μέτρηση του CA-125 μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του 86% των κρουσμάτων καρκίνου των ωοθηκών στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις ομάδες αυτές ανήκουν γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών οι οποίες φέρουν κάποιο από τα ελαττωματικά γονίδια που ενοχοποιούνται για τις κληρονομούμενες μορφές των συγκεκριμένων καρκίνων.
Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας (JCO)βρετανοί επιστήμονες επιστράτευσαν 4.348 γυναίκες οι οποίες εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού τους είχαν πάνω από 10% πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών ή των σαλπίγγων κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Φυσιολογικά, ο κίνδυνος να εμφανιστεί αυτός ο καρκίνος είναι 1,3%, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι γιατροί μετρούσαν και κατέγραφαν κάθε τέσσερις μήνες τις αλλαγές στα επίπεδα του CA-125, διότι αν αυξανόταν, ήταν πιθανό να οφείλεται σε καρκίνο.
Επιπλέον, υπέβαλλαν τις γυναίκες σε διακολπικό υπερηχογράφημα μία φορά το χρόνο όταν τα αποτελέσματα του CA-125 ήταν φυσιολογικά, αλλά πολύ συχνότερα αν υπήρχε ύποπτη ένδειξη στο CA-125.
Με τον τρόπο αυτό και στη διάρκεια πέντε ετών παρακολούθησης, από τις γυναίκες που εκδήλωσαν τελικά καρκίνο, περισσότερες από τις μισές (το 52,6%) διαγνώσθηκαν όταν ακόμα βρίσκονταν στο στάδιο Ι ή το στάδιο ΙΙ της νόσου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνταμ Ν. Ρόζενταλ, γυναικολόγος στο University College του Λονδίνου (UCL).
«Η συνδυασμένη εξέταση φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική στη διάγνωση του ωοθηκικού καρκίνου πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων», είπε. «Οι ασθενείς μας χειρουργήθηκαν επιτυχώς αμέσως μετά τη διάγνωση και πιστεύουμε ότι θα έχουν πολύ καλή εξέλιξη, αν και θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμα χρόνια ακόμα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό».
Από την πλευρά της, η επιβλέπουσα ερευνήτρια δρ Ούσα Μένον,καθηγήτρια Γυναικολογικών Καρκίνων στο UCL, εξήγησε ότι η εξέταση θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη εναλλακτική λύση για τις γυναίκες οι οποίες παρά τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν, δεν θέλουν να αφαιρέσουν προληπτικά τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες τους, όπως έκανε η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.
«Αυτή τη στιγμή, οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν απλώς το νου τους μη τυχόν και εκδηλώσουν ορισμένα συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στον καρκίνο των ωοθηκών και κάνουν και ένα ετήσιο υπερηχογράφημα ωοθηκών», είπε.
«Ωστόσο τα συμπτώματα του συγκεκριμένου καρκίνου, όπως το “φούσκωμα” στην κοιλιά, είναι μη ειδικά, δηλαδή μπορεί να έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, ενώ για να προκαλέσει συμπτώματα ο καρκίνος, πρέπει να είναι ήδη προχωρημένος».
Και πρόσθεσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει να πείσουμε τις γυναίκες να κάνουν προληπτική ωοθηκεκτομή, αλλά για όσες δεν το επιθυμούν ο έλεγχος ανά τετράμηνο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός από την απλή εγρήγορση για τυχόν συμπτώματα.
»Ο τετραμηνιαίος έλεγχος σαφώς εντοπίζει πιο νωρίς πολλούς καρκίνους, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε βέβαιοι ότι θα σώσει ζωές».