Habemus Papam ή επί το ελληνικότερον: νέο καθεστώς εξουσίας, πρόεδρο και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου στον νέο πολιτιστικό οργανισμό της πόλης. Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά τη λειτουργία του με τον Γιώργο Κιμούλη στη θέση του προέδρου, επιβεβαιώνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο όταν πρόκειται για επιλογές προσώπων –αν μη τι άλλο –φιλικών προς την κυβέρνηση. Μετά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της ΚΠΙΣΝ ΑΕ στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο εκπρόσωπο του Δημοσίου για την ΚΠΙΣΝ ΑΕ, τα μέλη που ορίζονται (σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2.4 του Ν. 3785/2009, Α’ 138) είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης (ως εκπρόσωπος της Λυρικής) και ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Δημητρόπουλος (ως εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης), η δικηγόρος Ματίνα Στέα και ο καθηγητής του Παντείου Ανδρέας Νοταράς. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο υπουργός ορίζει τον Νίκο Μανωλόπουλο, παλιό γενικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Το όνομα του Γιώργου Κιμούλη ακουγόταν μονίμως τα δύο τελευταία χρόνια ως υποψήφιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις διευθυντικές θέσεις στο Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, έως και το υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτό το κυνήγι κάποιου θεσμικού αξιώματος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αγκυροβολεί στην Καλλιθέα, όπου αναλαμβάνει όχι μόνο τη δημιουργία ενός καθολικού πολιτιστικού προγράμματος, αλλά και τη διαχείριση των τεχνικών λεπτομερειών ενός φιλόδοξου οράματος. Ο ικανός δημιουργός που πρωτοεμφανίστηκε το 1977 με τη θεατρική ομάδα του Ελεύθερου Θεάτρου δημιούργησε το 1986 τη δική του ομάδα Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, ιδρύοντας μία δεκαετία αργότερα τη δική του δραματική σχολή. Το 1998 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ενώ το πλήθος των θεατρικών παραγωγών που ανέλαβε ως επιχειρηματίας «χρέωσε» τη φήμη του με αδυναμία οικονομικής διαχείρισης.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Ο οικονομολόγος και γνώστης στη διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων Νίκος Μανωλόπουλος αναλαμβάνει τα οικονομικά ζητήματα του ΚΠΙΣΝ. Ο διευθύνων σύμβουλος του νέου οργανισμού είχε ασκήσει ανάλογα καθήκοντα στο παρελθόν όταν ο Χρήστος Δ. Λαμπράκης τού εμπιστεύθηκε τη γενική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την αρχή της λειτουργίας του, το 1990, έως το 2013.

Νομική σύμβουλος στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για δεκαεπτά χρόνια διετέλεσε η Ματίνα Στέα, οργανώνοντας το νομικό τμήμα της εταιρείας, ως γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εμπειρία που απέκτησε στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρόκειται να χαρακτηρίσει τη νέα της ταυτότητα στη διοίκηση του ΚΠΙΣΝ καθώς έχει δραστηριοποιηθεί σε πολιτιστικά ιδρύματα και άλλους φορείς. Ο Ανδρέας Νοταράς είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με γνωστικό πεδίο ζητήματα εθνοτισμού και πολυπολιτισμικότητας.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ Δημήτρης Δημητρόπουλος εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών και από το 2014 είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. Εχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία, κυρίως με τη μελέτη των οικισμών και των πληθυσμών του ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, τους θεσμούς, την κοινωνική συγκρότηση και την οικονομία των νησιωτικών κοινωνιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας από τον 16ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και με την Επανάσταση του 1821.