«Γιάννη, Γιάννη, περίμενε σε παρακαλώ λίγο».

Η συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη του αγώνα της Ευρωλίγκας Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακού μόλις έχει τελειώσει και ο Ζέλικο, ενώ βρίσκεται κοντά στα αποδυτήρια της ομάδας του και τον περιμένει η τουρκική τηλεόραση για δηλώσεις, τα αφήνει όλα και τρέχοντας κατευθύνεται προς τον απεσταλμένο των «ΝΕΩΝ» Γιάννη Λαμπίρη που πήγαινε στην αίθουσα Τύπου για να δουλέψει.

«Πες μου φίλε, πώς είναι τα πράγματα στα “ΝΕΑ”;

Είναι απίστευτο αυτό που έμαθα και ήθελα να μου πεις αν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Μια τόσο ιστορική εφημερίδα να μη βγει για κάποιες μέρες και τόσοι εργαζόμενοι να κινδυνεύετε να μείνετε στον δρόμο, είναι τρομερό» λέει με προβληματισμό ο κορυφαίος –διαχρονικά –προπονητής της Ευρώπης.

Του εξιστορούμε, μου λέει ο Λαμπίρης, όλη την ιστορία χωρίς να κρύψουμε τις μεγάλες ευθύνες του εκδότη, αλλά τον ενημερώνουμε και για τη συνέχεια.

«Δυστυχώς όταν μπλέκουν στη μέση τα πολιτικά παιχνίδια είναι ό,τι χειρότερο» λέει, γνωρίζοντας άλλωστε καλά, όντας σε μια χώρα όπως η Τουρκία, τον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκάστοτε εξουσία στον έλεγχο του Τύπου και όχι μόνο.

«Να μείνετε ενωμένοι»

«Το βασικό είναι να μείνετε ενωμένοι οι εργαζόμενοι και όσο αντέχετε να βγάζετε την εφημερίδα. Είναι δύσκολη συγκυρία αλλά πρέπει να το παλέψετε με την ελπίδα να βρεθεί κάποια καλή λύση. Ειλικρινά, μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι το καλύτερο για εσάς και τις οικογένειές σας» λέει ο μέγιστος προπονητής, που αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι όσο καλός κόουτς και να είναι στα παρκέ δεν μπορεί να φτάσει την αξία του ως άνθρωπος.

Ενας προπονητής που έχει την παγκόσμια αναγνώριση και όμως δεν ξεχνά κάποιους ανθρώπους που δίνουν τον δικό τους αγώνα. Σε μια εφημερίδα η οποία τον έχει υμνήσει και έχουν γραφτεί για αυτόν πολλές επικές σελίδες, αλλά συνάμα του έχει κάνει σκληρή κριτική όταν έκανε και αυτός τα (λίγα) λάθη του, είτε τεχνικά είτε σε θέματα συμπεριφοράς.

Το μεγαλείο του ανδρός, από έναν άνθρωπο που έλεγε ότι δεν διαβάζει εφημερίδες (είχε πλήρη ενημέρωση πάντως για το τι γράφουν) αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον παράγοντα άνθρωπο, τον σημαντικότερο για να λειτουργήσουν όχι μόνο οι εφημερίδες αλλά και καθετί πάνω στη γη.