Για όσους, όχι και τόσο αθώα, άρχισαν να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε στα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, μαθαίνω από τη Χαριλάου Τρικούπη το εξής και σας το μεταφέρω αυτούσιο.

Η ανακοίνωση του υπευθύνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Ανδρέα Λοβέρδου έγινε έπειτα από συνεννόηση με τη Φώφη Γεννηματά –εξού και δεν χρειάστηκε ξεχωριστή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, μου είπε η ίδια πηγή ότι η ανακοίνωση βγήκε ακριβώς για να υπερασπιστεί τους Σημίτη και Πάγκαλο, γι’ αυτό και «γράφτηκε στο ίδιο πνεύμα της πρόκλησης Καμμένου».

Υπενθυμίζω ότι ο Λοβέρδος τόνισε στην ανακοίνωσή του: «Ακριβώς επειδή πρωθυπουργός είναι ο κ. Τσίπρας και υπουργός ο κ. Καμμένος, ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα. Μόνο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι θα επέλεγαν αντί του ενιαίου εσωτερικού μετώπου στα εθνικά θέματα τον διχασμό και την πόλωση».

Οι Βρυξέλλες βάζουν πάγο στην Τουρκία

Επιμένω με τα ελληνοτουρκικά για να σημειώσω ότι ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τις τουρκικές προκλήσεις, κάλεσε «την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και του σεβασμού στις εσωτερικές δικαστικές διαδικασίες των κρατών-μελών».

Επιπρόσθετα, ο επίτροπος Χαν σημείωσε ότι «με δεδομένη τη μαζική κλίμακα των μέτρων που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Τουρκία να τηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προάσπιση των βασικών ελευθεριών».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με μια δημοκρατική, ανοικτή και σταθερή Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις. Αναμένουμε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δικονομικές διαδικασίες των κρατών-μελών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση ο επίτροπος.

Η Φώφη «έδειξε» Καμμένο, όχι Βενιζέλο

Μένω στο ΠΑΣΟΚ όμως, γιατί έμαθα και κάτι ακόμα που έχει μπόλικο ενδιαφέρον. Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι «έβαλε πλάτη» στο τρίτο Μνημόνιο χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα («Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση, ούτε να γίνω αντιπρόεδρος») δεν αφορούσε τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε. Ηταν αιχμή, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή –πιο αξιόπιστη δεν γίνεται –προς τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε ως βασική επιδίωξη την αντιπροεδρία της σημερινής κυβέρνησης.

Συντονιστικό και συνάντηση «τεσσάρων»

Κατά τα λοιπά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε το τριήμερο στη Σκύρο, τόπο καταγωγής του συζύγου της. Ελπίζω να ξεκουράστηκε γιατί η νέα εβδομάδα που ουσιαστικά ξεκινά από σήμερα θα έχει ιδιαίτερο φόρτο εργασίας καθώς αύριο ή την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –οπότε θα υπάρξει και μια πρώτη εικόνα για το Συνέδριο. Επιπλέον, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και των επικεφαλής των τεσσάρων συμπραττουσών δυνάμεων της Συμπαράταξης (Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλου, Τούντα –εκπρόσωπος).