«Μπορεί η διαπραγμάτευση να γίνεται στο Χίλτον, αλλά ο καθοδηγητής βρίσκεται στο Μαξίμου». Το σχόλιο ανήκει σε εξ απορρήτων συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτό συμπυκνώνεται η βασική εκτίμηση της Πειραιώς για όσα αναδεικνύονται από την πρώτη ημέρα των κρίσιμων συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αφανής πρωταγωνιστής της διαπραγμάτευσης, έστω κι αν δεν βρεθεί προσωπικά αντιμέτωπος με το κουαρτέτο. Οπου κι αν γείρει η πλάστιγγα, το τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο θα έχει τη δική του υπογραφή, αλλά θα αποκαλύπτει και τις αρχικές στοχεύσεις του.

Πρόκειται για θεώρηση των πραγμάτων που κυριάρχησε και στον χθεσινό «πρωινό καφέ» της Πειραιώς, όπου αποφασίστηκε να στραφούν όλοι οι προβολείς στον Αλέξη Τσίπρα, ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η αποδόμηση της πρωθυπουργικής εικόνας είναι αυτοσκοπός όχι τόσο γιατί στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή είναι πεπεισμένοι ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί εκεί όπου επιθυμούσε ο ένοικος του Μαξίμου. Το μήνυμα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αδιέξοδο –εάν ο Τσίπρας θέλει συμφωνία, θα υπάρξει συμφωνία, εάν έχει επιλέξει μια ατέρμονη συζήτηση για να δικαιολογήσει το «ναυάγιο», αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη.

«ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ». Στη βάση αυτή ερμηνεύει η ΝΔ και τη χθεσινή «εξομολόγηση» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής –η οποία προβάλλεται ως πρωθυπουργικό «άδειασμα». Μια συμφωνία δεν απεγκλωβίζει την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υπόλογος για την «εξαπάτηση» των πολιτών και τα νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους μέσα από τις περικοπές σε συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου. Εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τους πιστωτές, εκείνος θα αναλάβει και το κόστος της ρήξης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το Μαξίμου παρείχε επί μήνες διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών. Εξίσου υπεύθυνος θα είναι εάν η συμφωνία έρθει κατόπιν εορτής για την ελληνική οικονομία, μέσα σε ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015.

Με τον Πρωθυπουργό στο στόχαστρο, η Πειραιώς επιχειρεί να καλύψει κάθε ενδεχόμενο λόγω της αμφισημίας των κυβερνητικών κινήσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να παραμένει ασαφές και η κλεψύδρα αδειάζει. Η αδυναμία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να παρουσιάσει στη Βουλή έναν οδικό χάρτη («δεν ξέρω πού θα κάτσει η διαπραγμάτευση»), συντηρεί ένα ομιχλώδες τοπίο στο οποίο επενδύει το Μαξίμου, σύμφωνα με τη γαλάζια ανάγνωση. Η διάσταση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις ίδιες πηγές, είναι μια παράμετρος που επίσης αναδεικνύει τον καθοδηγητικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, όπως και τις ευθύνες του.

«ΜΕΡΕΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ». «Καταγράφουμε ένα σκηνικό δημιουργικής ασάφειας που θυμίζει εποχές Βαρουφάκη. Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω, ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει» είναι το βιτριολικό σχόλιο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της επίθεσης στον Πρωθυπουργό για κάθε κεφάλαιο που ανοίγει στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.