Οι επενδυτές από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επιστρέφουν ξανά στις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών της Γηραιάς Ηπείρου. Ο δείκτης FTSE στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει σκαρφαλώσει ξανά κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ θετικό είναι το τελευταίο διάστημα το κλίμα σε μεγάλες κεφαλαιαγορές όπως η Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Παράλληλα, το κλίμα αισιοδοξίας στις ΗΠΑ λόγω των προσδοκιών για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης έχει οδηγήσει τον δείκτη Ντάου Τζόουνς πάνω από τις 21.000 μονάδες, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Οι επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στοιχηματίζουν ουσιαστικά ότι θα υπάρξει ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, αύξηση των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά και υποχώρηση του ευρώ. Η υποχώρηση του ευρώ κάνει πιο φτηνές τις ευρωπαϊκές μετοχές για επενδυτές από Αμερική και Ασία. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι αγορές φαίνεται ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τους πολιτικούς κινδύνους που πλανώνται πάνω από την Ευρώπη λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, όπου υπάρχουν φόβοι για άνοδο του λαϊκισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της HSBC που επικαλείται το Bloomberg, από τον Οκτώβριο του 2016 και μετά οι επενδυτές έχουν προσθέσει στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών μετοχών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι εστιάζεται σε μετοχές βιομηχανιών αλλά και εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη στροφή που έχει καταγραφεί από το 2015 και μετά.

Στις ΗΠΑ, το ράλι που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση των μετοχών των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από την προσδοκώμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.