Εναν πρακτικό οδηγό πρόληψης των αυτοκτονιών, υπό τον τίτλο «Αυτοκτονία στη φυλακή: Πώς να την προλάβω;» εξέδωσε η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με το υπουργείο, η έκδοση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του για «την ασφαλή διαβίωση των κρατουμένων και την υποστήριξη του έργου των υπαλλήλων, στη βάση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού».
Ο συγκεκριμένος πρακτικός οδηγός θα διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό των φυλακών που έρχεται σε άμεση επαφή με τους κρατουμένους (κυρίως φύλακες και εξωτερικούς φρουρούς) και αποσκοπεί στην έγκαιρη πρόληψη των αυτοκτονιών και εν γένει των αυτοκαταστροφικών πράξεων των κρατουμένων.
Παράλληλα, ο οδηγός στοχεύει στο «να βοηθήσει τους υπαλλήλους στον έγκαιρο εντοπισμό, μέσα από τα γενικά χαρακτηριστικά, αλλά και ειδικές ενδείξεις, της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς». Συγκεκριμένα, καταγράφει τις ενδείξεις που υποδηλώνουν αυτοκαταστροφικές τάσεις και επισημαίνει με πρακτικό τρόπο το τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν μια αυτοκτονία ή άλλη αυτοκαταστροφική πράξη μέσα στα καταστήματα κράτησης, ενώ δίνει στο προσωπικό κατευθύνσεις για τον τρόπο που πρέπει να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτρεπτικά, αλλά και τι να αποφεύγει.
Οπως σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον οδηγό αυτόν η χώρα προσαρμόζεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς συστάσεις για τη λήψη μέτρων εντοπισμού των κρατουμένων, που είναι πιθανόν να αυτοτραυματισθούν ή να αυτοκτονήσουν.
Τον οδηγό συνέταξε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ολγα Θεμελή, ενώ για την επεξεργασία και επιμέλειά του εργάστηκαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης (φυλακές και κεντρική υπηρεσία). Η εικαστική επιμέλεια και η εκτύπωση σε 5.500 αντίτυπα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, έχουν προγραμματιστεί και εκπαιδεύσεις του προσωπικού των φυλακών, με εκπαιδευτικό υλικό τον οδηγό.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον πλήρη οδηγό.