Ο Μάρτιος παραμένει για το Μαξίμου εφικτός χρονικός στόχος ως προς τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Μάλιστα αυτό μπορεί να συμβεί και μέχρι το Eurogroup της 20ής του μήνα, όπως τουλάχιστον ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός παρ’ όλο που τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να είναι ασφυκτικά.
Οι θεσμοί φαίνεται πως δεν θα φύγουν από την Αθήνα πριν από την επόμενη Τετάρτη άρα, αμέσως μετά θα πρέπει να συνταχθεί το Staff Level Agreement (SLA) που ουσιαστικά αποτελεί τον προπομπό των όσων καλείται να επικυρώσει το Eurogroup.
H κυβέρνηση βεβαίως διά στόματος υπουργού Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν επέλθει συμφωνία για τα μέτρα ως προς το δημοσιονομικό ύψος, όπως επίσης και τα αντισταθμιστικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία – πακέτο για πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
ΠΡΙΝ ΤΗ ΡΩΜΗ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ είπε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ότι αυτό συναρτάται και από τον χρόνο που απαιτείται για τις τεχνικές λεπτομέρειες και από το κρίσιμο θέμα της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, αποφάσεις που σχετίζονται με τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αν η αξιολόγηση έκλεινε στο σύνολό της στο επόμενο Eurogroup τότε στη συνάντηση της Ρώμης των ευρωπαίων ηγετών στις 25 Μαρτίου θα υπήρχε ένα θέμα λιγότερο στο τραπέζι των συζητήσεων, ανέφερε ο Πρωθυπουργός διατυπώνοντας εμμέσως την προσδοκία του ότι αυτό θα μπορούσε και να συμβεί.
Το Μαξίμου εξακολουθεί να διαψεύδει κατηγορηματικά τις θεωρίες περί διάστασης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως προς την αντίληψη που έχουν για τη διαπραγμάτευση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είπαν στη Βουλή σχεδόν ταυτόσημα πράγματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση θυμίζοντας μάλιστα πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το «μείγμα πολιτικής» που ζητάει το ΔΝΤ, ωστόσο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αποσπώντας όμως υποχωρήσεις και από την πλευρά των δανειστών με την αποδοχή της ταυτόχρονης ψήφισης αντισταθμιστικών μέτρων. Ο Πρωθυπουργός, λένε οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας όσα ακούστηκαν περί αδειάσματος Τσακαλώτου στο Μαξίμου με τη φράση «η λιτότητα δεν τελείωσε», δεν είπε κάτι διαφορετικό. Απλώς ανέφερε ότι δεν θα προστεθεί νέα λιτότητα για τους πολίτες με βάση την υιοθέτηση της λογικής των μέτρων που θα προκαλέσουν το λεγόμενο «δημοσιονομικό ουδέτερο».
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗ ΝΔ. Η κυβέρνηση επ’ αυτού του θέματος βλέπει μία συστηματική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει στρεβλές εντυπώσεις για «δήθεν αντιπαραθέσεις» μεταξύ Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η πολιτική κατεύθυνση Τσίπρα – Τσακαλώτου είναι ταυτόσημη. Ανάλογα σενάρια, θυμίζουν κυβερνητικές πηγές, είχαν διακινηθεί και πέρυσι την άνοιξη κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Πάντως, το Μαξίμου δείχνει με τον τρόπο του ότι αφήνει την ευχέρεια του επικοινωνιακού χειρισμού της διαπραγμάτευσης στο οικονομικό επιτελείο για λόγους ισορροπίας και συνεννόησης και με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το Μαξίμου παρακολουθεί έχοντας δώσει τις κατευθύνσεις και το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται πάνω στην γραμμή που έχει χαραχθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη ενημέρωση που έκανε η διαπραγματευτική ομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έπειτα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Μολονότι μία ημέρα πριν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με συνέντευξή του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις ακόμη και με τα αντισταθμιστικά, σε άλλους μεγαλύτερες και σε άλλους ηπιότερες.