Αναστάτωση και ταραχή στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης κατόρθωσε να δημιουργήσει προτού ακόμα παιχτεί, ένα ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης!

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ιχθύς» του Χρήστου Καραλιά, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία μιας εξαμελούς οικογένειας που ζει σ’ ένα κτήμα με ψηλούς φράχτες έξω από την Αθήνα. «Ενα σπίτι γεμάτο παιδικές φωνές, μουσική, με οικογενειακό συγκρότημα και “σπιτικές” ταινίες. Μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών σε υπεύθυνους ενήλικες με βάση την αγάπη και τη σχέση τους με τον Χριστό» λέει το πρόγραμμα.

Αυτό που δεν λέει και που αναστάτωσε την εκπαίδευση, είναι ότι τα παιδιά της οικογένειας φέρεται ότι δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά η οικογένεια έχει συνάψει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό σχολείο να δώσουν εξετάσεις και να παρακολουθούν και κάποια απαραίτητα μαθήματα.

Οπως ήταν επόμενο, η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατήγγειλε την περίπτωση αυτή προτού ακόμα παιχτεί το έργο, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε μια ελληνικής έμπνευσης παραλλαγή του homeschooling, όπου τα παιδιά της οικογένειας, αν και δεν φοιτούν στο σχολείο, παίρνουν (άγνωστο πώς, με ποιες διαδικασίες, ποιος αναλαμβάνει από τους εκπαιδευτικούς να υπογράψει βαθμούς) προαγωγικούς και απολυτήριους τίτλους σπουδών, ισότιμους με αυτούς των δημόσιων σχολείων και των ιδιωτικών που λειτουργούν νόμιμα».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με βάση την καταγγελία της Ομοσπονδίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι στην Ελλάδα η κατ’ οίκον διδασκαλία –και συνεπώς η έκδοση παράτυπων τίτλων σπουδών –επισύρει ποινικές ευθύνες τόσο για τους γονείς όσο και για τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά σχολεία. Και έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να διερευνηθούν ενδεχόμενα παράνομα περιστατικά σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία.