Και ξαφνικά(;) χθες αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια μια ανακοίνωση που αφορά τη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Η αλλαγή δεν αφορά το σύνολο των μελών της, αλλά μόνο τους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργιος Κυρίτσης και ο Θοδωρής Δρίτσας αντικαθιστούν τους συναδέλφους τους Αννέτα Καββαδία, Ανδρέα Ριζούλη και Βάλια Βαγιωνάκη.
Λέτε τελικά –με αφορμή την πολυσυζητημένη πρόθεση κατάθεσης ερώτησης από τον πρώην υπουργό Παιδείας για τα εξοπλιστικά –να μην τα έχουν «σπάσει» Τσίπρας – Φίλης, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες;
Να σας θυμίσω πως μόλις την περασμένη Πέμπτη, όπως σας έγραψα σχετικά, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Φίλης είχε πει ότι η ερώτησή του για τα εξοπλιστικά «δεν κατατέθηκε ακόμη γιατί χρειάζεται τεκμηρίωση».
Αλλά συμπλήρωσε με νόημα ότι «επιχειρησιακά τα αεροπλάνα που πάμε να πάρουμε δεν κάνουν για το Αιγαίο. Πρέπει να υπάρξει δημόσια συζήτηση κι αυτή μπορεί να γίνει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Να έρθουν τα επιχειρησιακά στελέχη του υπουργείου να μας μιλήσουν» είπε, σημειώνοντας ότι «στην τρέχουσα συγκυρία προτεραιότητα είναι η κοινωνική πολιτική και όχι τα εξοπλιστικά». «Αυτά είναι αντιφατικά» υποστήριξε.
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένω την επόμενη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Ανθρωπός μου και φίλος της στήλης μού υπενθύμισε χθες πάντως κάτι που είχα ξεχάσει. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ο Φίλης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπό την «εποπτεία» του και θέματα Αμυνας.
Κλείνοντας το θέμα, οφείλω να σημειώσω ότι αντικαταστάσεις μελών (προερχομένων από τον ΣΥΡΙΖΑ) έγιναν και σε άλλες επιτροπές. Στόχος μαθαίνω πως ήταν να αξιοποιηθούν πρώην υπουργοί του κόμματος –εξού και η είσοδος του Δρίτσα στο παραπάνω σχήμα –που, όπως και να το κάνουμε, έχουν αποκτήσει μια εμπειρία παραπάνω.
Η Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) δεν πήρε καν μέρος. Η Ενωση των Περιφερειών (ΕΝΠΕ) συμμετείχε. Ο λόγος για την Επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη και η οποία προ ημερών ολοκλήρωσε τις εργασίες της.
Σήμερα μαθαίνω πως ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ συνεδριάζουν από κοινού για να συζητήσουν για τα όσα αποφάνθηκε η Επιτροπή. Και εξ όσων γνωρίζω αγκάθια από πλευράς αιρετών υπάρχουν. Οικονομικά και αρμοδιότητες δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι. Αυτό όμως που φαίνεται πως προβληματίζει περισσότερο είναι η κυβερνητική πρόθεση να ισχύσει απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Θα μου πει κανείς, ποιο το κακό να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, για το οποίο τόσα θετικά έχουν ακουστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κι όμως, ο προβληματισμός ακούγεται ακόμη και από προοδευτική μερίδα αυτοδιοικητικών.
Δεν λείπουν, έτσι, οι φωνές ότι πίσω από την κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα μέσα σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που δεν μπόρεσε να έχει στις προηγούμενες αναμετρήσεις.
Καθώς απλή αναλογική σημαίνει συνήθως πως η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη δεν θα έχει πλειοψηφία στο συμβούλιο. Αρα, θα απαιτηθούν συμμαχίες.
Και όπως συζητείται, οι καιροί είναι δύσκολοι για τέτοιου τύπου συναινέσεις. Οπως εξάλλου μου θύμιζαν, υπάρχουν νυν δήμαρχοι και περιφερειάρχες οι οποίοι με το ισχύον εκλογικό σύστημα (όχι δηλαδή της απλής αναλογικής) έχουν χάσει ήδη τον έλεγχο των συμβουλίων τους.