Η κίνηση των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ –επισήμως Ωρα Αποφάσεων –είπε το «ναι» στην πρόταση των ΜΕΤΑρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών –που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη –για τη διεξαγωγή ενός κοινού συνεδρίου περί τον Ιούνιο. Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια στιγμή που στην πολιτική αγορά έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη και του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, μια κι οι δυο πλευρές φαίνεται να διαφωνούν στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να συνεργαστούν. Με δυο λόγια, οι τρεις προτάσσουν την ανάγκη αυτοδιάλυσης του Ποταμιού και η Σεβαστουπόλεως δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ωρα Αποφάσεων, «εάν με βάση τη θετική πρόταση των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς πρόκειται ειλικρινά να προχωρήσει από μια νέα αφετηρία η πραγματοποίηση ενός ιδρυτικού συνεδρίου, ενός αληθινά νέου φορέα που δεσμευτικά θα περιλαμβάνει την άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τότε θα είμαστε όχι απλώς αρωγοί, αλλά και συμμέτοχοι». Η εν λόγω πρόταση για το κοινό συνέδριο με στόχο μια «ενιαία και ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» είχε κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο από την πολιτική πρωτοβουλία του Λυκούδη –ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται συνεργαζόμενος με Το Ποτάμι βουλευτής –και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στις 23 Φεβρουαρίου.
Πρότειναν, ανάμεσα στ’ άλλα, «σύγκληση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, τον Ιούνιο του 2017, με θεσμοθετημένη συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων, αλλά και της κοινωνίας». Παράλληλα, έκαναν λόγο για εκλογή τού επικεφαλής από τη βάση μετά το συνέδριο και δήλωναν ότι η μορφή του νέου φορέα «θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση, με συμφωνία όλων των μερών». Τέλος, υποστήριζαν πως σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το πόρισμα που είχε βγάλει, το καλοκαίρι του 2016, η κοινή Επιτροπή Διαλόγου που είχαν συστήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης –όταν ακόμη συζητούσαν τη συμπόρευση των κομμάτων τους.
ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Από τη χθεσινή ανακοίνωση της κίνησης των τριών δεν λείπουν και οι μπηχτές για τους μεγαλύτερους παίκτες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το συλλογικό άλμα μπροστά απαιτεί προσωπικά βήματα πίσω». Η συγκεκριμένη κίνηση των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μια απάντηση στην άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να διαλύσει το κόμμα του προκειμένου να συνεργαστεί μαζί τους. Ή, όπως επισημαίνουν στελέχη του ευρύτερου χώρου, ως ένα μέσο άσκησης πίεσης.
Από την πρώτη στιγμή πάντως της εμφάνισης της πολιτικής τους πρωτοβουλίας, οι τρεις ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους πως δεν ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους κόλπους του Ποταμιού. Και οι στενοί συνεργάτες του Θεοδωράκη, από την άλλη, είχαν καταστήσει σαφές ότι εκείνος δεν συζητά την πιθανότητα να διαλύσει το κόμμα του αν δεν πράξουν κάτι ανάλογο όλες οι δυνάμεις του χώρου που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το δε βασικό επιχείρημα ως προς τους τρεις ήταν ότι Το Ποτάμι είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.
Σε αυτή τη γραμμή κινούνταν και χθες τα ποταμικά στελέχη. «Επιθυμούμε», έλεγαν, «τη συνεργασία με οποιονδήποτε είναι πολιτικά συγγενής μας, αλλά δεν πρόκειται να διαλύσουμε το κόμμα. Θα διατηρήσει την πολιτική του αυτονομία».