Ηταν σε μια άλλη προεκλογική περίοδο, αυτή των προεδρικών εκλογών του 2012, όταν ο Ζαν Λικ Μελανσόν είχε χαρακτηρίσει τη Μαρίν Λεπέν «φασίστα» – «Θέλετε ο γαλλικός λαός να είναι ο μοναδικός που θα έχει παραδώσει σε έναν φασίστα το τιμόνι της χώρας;» είχε αναρωτηθεί ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε μια προεκλογική συγκέντρωση. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου είχε θεωρήσει τον χαρακτηρισμό δυσφημιστικό και είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Από τότε πέρασαν περισσότερα από πέντε χρόνια. Και εν μέσω μιας άλλης προεκλογικής περιόδου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας αποφάσισε ότι ο χαρακτηρισμός είναι απολύτως πολιτικός – «Ο χαρακτηρισμός εκφράζει την άποψη αυτού που τον χρησιμοποίησε στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαμάχης» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Παριζιέν».

Λιγότερο ή περισσότερο θεραπαινίδα του φασισμού, είναι γεγονός ότι η Λεπέν σήκωσε τις τελευταίες ημέρες τους προεκλογικούς τόνους, ενώ την ίδια ώρα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της γαλλικής Δικαιοσύνης που έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για «διασπορά βίαιων εικόνων» – αφορά την ανάρτηση στο twitter από τη Λεπέν μιας φωτογραφίας όπου εικονίζονται τζιχαντιστές να αποκεφαλίζουν έναν κρατούμενό τους. Εάν τελικά αρθεί η ασυλία της, η Λεπέν θα είναι η δεύτερη υποψήφια μετά τον Φρανσουά Φιγιόν που έρχεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Οπως πάντως σημειώνει η «Λιμπερασιόν», ο κεντροδεξιός υποψήφιος φαίνεται πως ακολουθεί τις μεθόδους της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου, καθώς επιτίθεται στους δικαστές για να πολιτικοποιήσει τη δίωξη που του έχει ασκηθεί σχετικά με την υπόθεση του διορισμού της συζύγου του ως υπαλλήλου του και των αμοιβών που εισέπραττε.

Λιγότερο Ή περισσότερο φασιστική, η γλώσσα είναι ταυτόσημη: ο Φιγιόν κάνει λόγο για «κράτος δικαστών», υποστηρίζοντας ότι «το κράτος δικαίου παραβιάζεται συστηματικά», ενώ αναγορεύει τον λαό σε υπέρτατο κριτή. «Είναι στον γαλλικό λαό και μόνο σε αυτόν που θα απευθύνομαι στο εξής. Μόνο οι εκλογές και όχι μια δικαστική διαδικασία θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας» δηλώνει. Ηταν μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, σημειώνει η «Λιμπερασιόν», που η Μαρίν Λεπέν υποστήριζε ότι «οι δικαστές δεν πρέπει να εναντιώνονται στη βούληση του λαού».