«Μια συνέντευξη Τύπου που έμοιαζε με κηδεία. Ενας υποψήφιος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Για ποιον μυστηριώδη λόγο αποφάσισαν οι βαρόνοι της Δεξιάς να κρατήσουν στα πόδια της την αλυσίδα που λέγεται Φρανσουά Φιγιόν;». Αυτή είναι η απορία που μοιράστηκε με τους Γάλλους, μέσω του «L’Obs», ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Σερζ Ραφί στο τέλος μιας ημέρας που θα μείνει –για τον σουρεαλισμό της και τις πιθανές επιπτώσεις της –στη γαλλική πολιτική Ιστορία. Ο Φρανσουά Φιγιόν κλήθηκε από τους ανακριτές να καταθέσει στις 15 Μαρτίου, ενόψει μιας πιθανής απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος του, για το διαβόητο πια PenelopeGate. Η πληροφορία κυκλοφορούσε από νωρίς χθες. Την επιβεβαίωσε ο ίδιος το μεσημέρι, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε, αφού πρώτα είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη του για το πρωί επίσκεψη στην Εκθεση Αγροτικών Προϊόντων του Παρισιού. Πάνω που είχαν όμως αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί plan B, ο Φιγιόν έκανε την έκπληξη: «Δεν υποχωρώ, δεν υποκύπτω, δεν αποσύρομαι, θα πάω μέχρι τέλους γιατί πέραν εμού, είναι η ίδια η δημοκρατία αυτή που αμφισβητείται» διατράνωσε. Και αυτή ήταν μια από τις ηπιότερες δηλώσεις του. Το πρωτοσέλιδο που πρόλαβε τελευταία στιγμή χθες να βγάλει η «Monde» είχε τίτλο: «Ο Φιγιόν καταγγέλλει μία πολιτική δολοφονία».

«Πολλοί από τους υποστηρικτές μου, από εκείνους που με στήριξαν στις προκριματικές εκλογές και από αυτά τα τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους, μιλούν για μια πολιτική δολοφονία. Είναι πράγματι μια δολοφονία. Με αυτή τη δυσανάλογη παραφορά, με την επιλογή αυτής της χρονικής στιγμής, δεν δολοφονούν μόνο εμένα, δολοφονούν τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε καλώντας σε δεύτερο πρόσωπο τους ψηφοφόρους του να «αντισταθούν». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φιγιόν παίρνει τη θέση του θύματος, που καταγγέλλει μια «συνωμοσία» εις βάρος του από «την κυβέρνηση», «την εξουσία», «τους δικαστές». Είναι όμως η πρώτη φορά που μιλάει τόσο επιθετικά. Τέλη Ιανουαρίου, ο υποψήφιος της Δεξιάς είχε δεσμευθεί πως θα αποχωρούσε από την κούρσα αν απαγγέλλονταν κατηγορίες εις βάρος του, αν παραπεμπόταν σε δίκη. Μέσα Φεβρουαρίου είχε αναθεωρήσει, αναγορεύοντας σε μοναδικό κριτή την κάλπη. Την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξε και χθες: «Εμπιστεύομαι την τύχη μου στον γαλλικό λαό, γιατί μόνο η καθολική ψηφοφορία και όχι μια δικαστική διαδικασία με στόχο να με εξοντώσει μπορεί να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας» δήλωσε.

Μόνο που λίγες ώρες αργότερα έχασε έναν στενό του συνεργάτη: ο Μπρινό Λεμέρ παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της προεκλογικής του εκστρατείας «για λόγους αρχής», επειδή ο Φιγιόν είχε δεσμευτεί αρχικά να αποσυρθεί αν του απαγγέλλονταν κατηγορίες. Εχασε επίσης, για τον ίδιο λόγο, τη στήριξη του κεντρώου UDI, της Ενωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων. Ο σαρκοζικός βουλευτής Πιερ Λελούς δήλωσε ευθαρσώς πως η καμπάνιά του είναι τελειωμένη και πρότεινε να ζητήσει το κόμμα από το Συνταγματικό Συμβούλιο αναβολή των προεδρικών εκλογών, μέχρι να βρει «διέξοδο από την κρίση». Και λίγες ώρες νωρίτερα, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Φιγιόν, τις ώρες που η φημολογία έδινε και έπαιρνε, ένας ρεπουμπλικανός βουλευτής είχε δηλώσει στη «Figaro» πως ο Φιγιόν θέλησε να παραδώσει τη σκυτάλη στον Αλέν Ζιπέ, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί. Τις ίδιες εκείνες ώρες, πολυάριθμες πηγές σημείωναν πως ο Φιγιόν είχε συνομιλήσει επί μακρόν με τον Ζιπέ, τον μεγάλο ηττημένο της primaire, και πως ο δεύτερος θα ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου. Ο ιστότοπος Mediapart, επίσης, υποστήριζε πως η Πενελόπ Φιγιόν, η πέτρα του σκανδάλου PenelopeGate, είχε τεθεί υπό κράτηση –η σύζυγος του Φιγιόν κλήθηκε «απλώς» να καταθέσει και αυτή στους ανακριτές ενόψει ενδεχόμενης απαγγελίας κατηγοριών, τρεις ημέρες μετά τον δεξιό υποψήφιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 18 Μαρτίου.

Εμεινε η απορία του Σερζ Ραφί. Ο οποίος εικάζει πως ο Φιγιόν «για να σώσει το τομάρι του» προέταξε το επιχείρημα του τάιμινγκ: «Ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει σε χρόνο – ρεκόρ, δύο μήνες πριν από τις εκλογές; Απάντηση: κανείς» –πόσω μάλλον αφού ο Αλέν Ζιπέ έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως δεν έχει την πρόθεση να γίνει το plan Β. «Κοιτάζοντας προσεκτικά τα πρόσωπα των τενόρων της Δεξιάς, καταλάβαινες πως ο ξεροκέφαλος Φιγιόν τους είχε παγιδεύσει… Για τη Δεξιά, το κινέζικο βασανιστήριο τώρα αρχίζει» σχολίασε ο Ραφί.

Μένει όμως και μία βίαιη λεκτική επίθεση του υποψηφίου της Δεξιάς για τους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας –στα πρότυπα εκείνης που είχε εξαπολύσει, λίγες ημέρες νωρίτερα η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Μία υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές δεν επιτρέπει σε κανέναν να δυσφημίζει το έργο των αστυνομικών και των δικαστών» δήλωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ σε νέα παρέμβασή του. «Υπενθυμίζω πως κανείς δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε. Εμεινε ένας αντιδημοφιλής πρόεδρος να υπερασπίζεται τους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας.