Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, λόγω της κάμψης των προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ από το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 92,9 μονάδες, έναντι 95,1 μονάδων τον Ιανουάριο του 2017. Στους επιμέρους τομείς –με εξαίρεση τη βιομηχανία –καταγράφηκε σημαντική πτώση, η οποία ήταν ισχυρότερη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές.
Παράλληλα σημαντική ήταν η κάμψη που σημειώθηκε και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία προσέγγισε το επίπεδο του Απριλίου 2016, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα όπου υπάρχουν θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα. Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων, όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.Την ίδια ώρα, για ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας αναφορικά με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας το 2017 κάνει λόγο η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank σε έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: οικονομικές προοπτικές 2017». Σύμφωνα με την έκθεση η αβεβαιότητα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.