Με σύνθημα «Μας συνδέει κάτι καλό», τα τελευταία 15 χρόνια το Ιδρυμα Vodafone δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων προς το καλύτερο και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η συνεργασία του Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια με περισσότερους από 70 μη κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μοναδικό στόχο έχουν την κάλυψη σημαντικών, πάγιων και διαρκών αναγκών τόσο στον χώρο της υγείας όσο και σε αυτόν της εκπαίδευσης αλλά και στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και έκτακτων κοινωνικών αναγκών. Είναι ενδεικτικό πως μόνο τα τελευταία επτά χρόνια έχει συνεισφέρει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική κοινωνία, ενώ περισσότερα από 536.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματά του στην Ελλάδα τον τελευταία χρόνο.

«Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς πώς η τεχνολογία που έρχεται με το Ιδρυμα μπορεί να δώσει ανακούφιση σε όσους το έχουν ανάγκη. Οι τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή μας και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Αυτή η γνώση αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τα προγράμματα που υλοποιεί το Ιδρυμα Vodafone» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του Ιδρύματος και των δράσεών του.

Μπορεί στην Ελλάδα να άρχισε τη δράση του το 2002, ωστόσο το έργο του Ιδρύματος χρονολογείται από το 1991. Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο υλοποιεί μέχρι σήμερα προγράμματα κοινωνικής συνεισφοράς σε συνολικά 27 διαφορετικές χώρες. «Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στην Ελλάδα. Συνδυάζοντας την κοινωνική συνεισφορά της Vodafone με τις τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών, προσπαθούμε να επιδρούμε θετικά για την άμβλυνση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, εστιάζοντας στην υγεία, την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων» δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Vodafone Andrew Dunnett.

Πέντε είναι τα βασικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ιδρυμα Vodafone αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα Εργαστήρια Εκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρόγραμμα το οποίο άρχισε τη λειτουργία του το 2005. «Δώδεκα χρόνια μετά είναι ουσιαστική η ανάγκη λειτουργίας αυτών των εργαστηρίων, που είναι πάνω απ’ όλα ένας συνδυασμός υγείας και εκπαίδευσης για τα παιδιά» τόνισε στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας Γιώργος Πρωτόπαπας.

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης σε περιοχές της χώρας με λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το Ιδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo (Science Communication), σχεδίασε και υλοποιεί από φέτος δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ηδη το πρόγραμμα υλοποιείται σε 9 σχολεία της Θράκης και των Δωδεκανήσων με τη συμμετοχή 380 μαθητών.

Ενα από τα προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα, άρχισε το 2006. Στόχος του προγράμματος τηλεϊατρικής είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων σε 100 απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι και καταργώντας παράλληλα τους γεωγραφικούς περιορισμούς στον τομέα της παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας. Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, περίπου 500.000 κάτοικοι είχαν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, ενώ από το 2008 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 37.000 εξετάσεις.

«Αυτό που πάντα λέμε είναι ότι όταν οι ασθενείς δεν μπορούν να πάνε στους γιατρούς, τότε οι γιατροί θα πρέπει να πηγαίνουν στους ασθενείς. Κι αυτό μας βοήθησε το Ιδρυμα να το πραγματοποιήσουμε» επισήμανε ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.