Παρελθόν αποτελεί για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ο Τόμας Κάμπελ, ο οποίος παραιτείται από τη θέση του διευθυντή κι ενώ τον Ιανουάριο συμπλήρωσε οκτώ χρόνια θητείας. Ο επιμελής της συλλογής ταπισερί, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως το 2009, θα παραμείνει στη θέση του έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ο πρόεδρος του ιδρύματος Ντάνιελ Βάις θα αναλάβει χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου και θα προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση. Η παραίτηση του Τόμας Κάμπελ γίνεται στη σκιά εξονυχιστικών ελέγχων στους οποίους υποβάλλονται τόσο ο ίδιος όσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου μαζί με κορυφαία στελέχη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ελλείμματος που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. «Αρχισα την καριέρα μου πριν από 22 χρόνια στο Μητροπολιτικό Μουσείο ως επιμελητής» δηλώνει ο Τόμας Κάμπελ στην επίσημη δήλωσή του. «Δεν ήταν εύκολο να αποφασίσω να απομακρυνθώ, ειδικά σε μια τέτοια ζωτικής σημασίας συναρπαστική στιγμή. Αυτή η ζωντάνια είναι που κάνει όμως τούτη τη στιγμή κατάλληλη για την αποχώρησή μου. Εχω δουλέψει σκληρά και πιστεύω ότι οι προσπάθειές μου έχουν αποδώσει».

Η παραίτηση του Τόμας Κάμπελ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο μουσείο. Πολλοί τη θεωρούσαν αναμενόμενη, καθώς του προσάπτουν υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια και βιασύνη, εστιάζοντας κυρίως στην ανακαίνιση του παλιού κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Μουσείο Γουίτνι για να εγκατασταθεί εκεί τον Μάρτιο του 2016 το νέο παράρτημα του Μητροπολιτικού Μουσείου η Met Breuer με συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Το εγχείρημα αυτό αποδείχθηκε υπερβολικά δαπανηρό, καθώς η ανακαίνιση στοίχισε 15 εκατ. δολάρια, ενώ τα ετήσια έξοδα λειτουργίας ανέρχονται στα 17 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές υπηρεσίες την ίδια ώρα κατέγραφαν ένα δυνητικό λειτουργικό έλλειμμα 23 εκατ. δολαρίων.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Το πρόγραμμα λιτότητας και η ένταση ανάμεσα στη διοίκηση και το προσωπικό ήταν αναπόφευκτα. Και η κατάσταση άρχισε να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη όταν τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε ένα διετές πρόγραμμα χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης. Στο μεταξύ έχουν απομακρυνθεί περίπου 90 εργαζόμενοι είτε μέσω εθελουσίας εξόδου είτε μέσω απολύσεων. Εχει ζητηθεί από τα τμήματα να μειώσουν τις δαπάνες τους και να εργαστούν για την αύξηση των εσόδων από το αντίτιμο των εισιτηρίων, των πωλητηρίων και των εστιατορίων, τα οποία είχαν παραμείνει στάσιμα τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε η μείωση των περιοδικών εκθέσεων σε 40 ετησίως από 50 και σε ορισμένες περιπτώσεις 60 που γίνονταν ώς τώρα. Τελικά το οικονομικό έτος έκλεισε με λειτουργικό έλλειμμα 8,3 εκατ. δολαρίων, μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις –γεγονός που αποδίδεται εν μέρει και στο ρεκόρ επισκεψιμότητας που έφτασε τα 6,7 εκατ. άτομα –αλλά το υψηλότερο που έχει σημειωθεί στο μουσείο από την αρχή της οικονομικής κρίσης.