Κι αν ξεκινούσαμε κάπως ανορθόδοξα; Αν αντί για την επερχόμενη εμφάνισή του στο SixDogs επιστρέφαμε στην εμφάνισή του στην είσοδο μιας πολυκατοικίας, στην Κυψέλη, το 1988; Η ιστορία έχει ως εξής: εκείνη τη χρονιά ο Μιχάλης Σιγανίδης ακούει τον δίσκο «Ο Σαχτούρης διαβάζει Σαχτούρη», ο οποίος είχε κυκλοφορήσει από τη Lyra. Δεν ήταν και στα καλύτερά του εκείνη την περίοδο –βρισκόταν μάλλον σε κατάσταση εσωτερικής κατάρρευσης. Ο δίσκος όμως λειτούργησε παρηγορητικά. Τον άκουγε μανιωδώς και την ίδια στιγμή έπαιζε στο κοντραμπάσο δικά του μουσικά θέματα. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Η βαθιά του επιθυμία να συναντήσει την πηγή της έμπνευσής του (ή της θεραπείας του, αν προτιμάτε) του είχε γίνει εμμονή. Βρήκε, λοιπόν, τη διεύθυνση του Μίλτου Σαχτούρη από τον ποιητή και οικογενειακό του φίλο ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη. Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε όταν πέρασε το σπίτι της οδού Μηθύμνης στην Κυψέλη και συνάντησε τον ποιητή. Εκείνη η συνάντηση έριξε τα σπέρματα του δίσκου που φιλοτέχνησε ο εξαίρετος κοντραμπασίστας «Το πρωί και το βράδυ» (σ.σ.: τίτλος ποιήματος του Σαχτούρη από τη συλλογή «Ο περίπατος», Χριστούγεννα του ’91). Αποφασίζει μάλιστα να του πάει ένα αντίγραφο και του προτείνει συναυλίες και απαγγελίες ποιημάτων πάνω στη σκηνή. Ο ποιητής γελάει και απαντά: «Μα δεν πηγαίνω πουθενά, μόνο στο καφενείο της Φωκίωνος Νέγρη».

Η αφήγηση είναι μια λοξή ματιά στη διαδρομή ενός από τους αρτιότερους δεξιοτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Ο Μιχάλης Σιγανίδης, μέλος του συλλόγου Φίλοι του Μίλτου Σαχτούρη, είναι μόνιμος συνεργάτης των Χειμερινών Κολυμβητών και του Primavera en Saloniko. Παράλληλα «τρέχει» και το Siganidae, το σχήμα όπου εκτός απ’ τον συνθέτη (κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples) συμμετέχουν οι Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα, samples, νέι),James Wylie (άλτο σαξόφωνο), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα), Ζωή Πατίνη (φωνή, κρουστά), Δημήτρης Λεοντζάκος (μπάσο κλαρίνο, φωνή) και Παναγιώτης Μανουηλίδης (μπάσο, φωνή).

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. Η επόμενη παράστασή τους έχει τίτλο «Με όλη του την κρέμα»!». Τον ρωτώ πώς κατέληξε σε αυτόν τον τίτλο και απαντά κάπου από τον δρόμο για το Τολέδο: «Ομοιοπαθητικά φιλιά σε καιρούς δύσκολους. Απλωμένος ο εαυτός ολόκληρος. Μεγάλη μπάντα εκλεκτόρων με γλίσχρο εισόδημα». Τι περιλαμβάνει άραγε η παράσταση; «Εχει για όλους, μυημένους και μη. Το έχω τσεκάρει πενήντα οκτώ χρόνια». Προς αποφυγήν παρεξήγησης, πάντως, στη σκηνή του SixDogs την Κυριακή και τη Δευτέρα θα παιχτούν κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του και θα ακουστούν ποιήματα των: Μ. Σαχτούρη, Ν.Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ. Κουκούλα, Π. Ελιάρ, Σ. Μπέκετ, Γ. Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη, μαζί με ηχητικά θραύσματα.

Εκτός των άλλων, ο ίδιος θα διαβάσει και το «Κρυφό σχολειό», ένα δικό του ποίημα: «Απ’ την οθόνη έγχρωμη απελπισιά/ πικρής σκλαβιάς εικονικό σκοτάδι/ και έξω στην κατάφωτη ερημιά/ την ερημιά που φέρνει κάθε βράδυ τη μνήμη του Φιλιού/ το ανελέητο φως του αποκλεισμού/ αριθμημένα ονείρατα αναδεύει και μόνα τα σκλαβόπουλα χαζεύει/ Εκεί προφυλαγμένη κατοικεί/ του σκλάβου η τεχνοκρατική πατρίδα!/ Στριγκάκι εδώ, ο τσόγλανος ναρκώνει τη διαλυμένη ελπίδα με λόγια στανικά!/Εκεί η ψυχή τελείως λησμονά/ τον πόνο της σκλαβιάς της, εκεί βλέπει/ αδήριτο το fitness που της πρέπει».

INFO

SixDogs, Αβραμιώτου 6-8 (τηλ. 210-3210.510), 5 και 6/3 στις 21.00