«Στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι το ηχηρό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προαναγγέλλει πόλεμο διαρκείας με την Κουμουνδούρου και μετά την αποχώρηση Τσίπρα από το Μαξίμου.

Αποδέκτες των μηνυμάτων που εξέπεμψε ο πρόεδρος της ΝΔ με τη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δεν ήταν μόνον ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και το γαλάζιο στρατόπεδο, ενόψει μιας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Με τη σκληρή γραμμή που υπέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλούνται να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος των μέτρων.

Παράλληλα, ωστόσο, διαμήνυσε στο εσωκομματικό πεδίο ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε σκέψη για αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της ΝΔ, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οχι σε μέτρα,

όχι σε αντίμετρα

Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Πρώτον, τόνισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει όλο το δημοσιονομικό πακέτο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς να διαχωρίζει τις περικοπές (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) από τα αντισταθμιστικά μέτρα μελλοντικής εφαρμογής (μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να «χρυσώσει το χάπι μιας επώδυνης συμφωνίας», όπως χαρακτηριστικά λένε από το γαλάζιο επιτελείο.

Η προαναγγελία Μητσοτάκη, όπως αναγνώριζαν οι ίδιες πηγές, αποβλέπει να βάλει τέλος και στις συζητήσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για το ενδεχόμενο θετικής στάσης της αντιπολίτευσης στη Βουλή ως προς το σκέλος των αντισταθμιστικών.

Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε ότι το κόμμα θα έπρεπε να αποφύγει ένα «βραχυκύκλωμα» ανάλογο με εκείνο που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τις γαλάζιες αναδιπλώσεις για το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που επιβαρύνονται από το προσφυγικό κύμα.

Με τη χθεσινή κίνηση, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα θα κινηθεί συντεταγμένα στη Βουλή και θα βρεθεί σε όλα απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ώστε να αποφευχθούν και παρερμηνείες για την αντιπολιτευτική τακτική.

«Εμείς μέτρα δεν ψηφίζουμε, ούτε αντίμετρα ούτε τίποτα, δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σηκώσει όλο το βάρος. Αυτό είναι το δίκαιο και το σωστό» ήταν το σχετικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η γαλάζια προεκλογική εγρήγορση

Δεύτερον, διαμήνυσε ότι το αίτημα για εκλογές θα συνεχίσει να προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα επανέλθει στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με αυτή την κίνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζει τον γαλάζιο μηχανισμό για έναν προεκλογικό συναγερμό διαρκείας, ώστε να παραμείνει αλώβητη και η δημοσκοπική δυναμική του κόμματος.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δεύτερη απάντηση του Μητσοτάκη σε όσα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η ΝΔ θα πρέπει σταδιακά να αποσύρει το εκλογικό αίτημα και να επικεντρωθεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος. Το δικό τους επιχείρημα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος το εκλογικό αίτημα να αποκτήσει χαρακτηριστικά γραφικότητας και να αντιμετωπισθεί ως κίνηση ανευθυνότητας, τη στιγμή που η χώρα θα μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα επιχειρεί να επιταχύνει έναν αναπτυξιακό βηματισμό.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και να κλείσει γρήγορα. Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές αίτημα, το αποσυνδέω από την αξιολόγηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ απέδωσε σε «παρεξήγηση» την πρόταση του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη περί παγώματος της αξιολόγησης, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες και να αναλάβει τη διαπραγμάτευση η ΝΔ.

Ως επιχείρηση κατευνασμού της καραμανλικής πτέρυγας καταγράφηκαν οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση Καραμανλή, αν και δεν υπήρξε πλήρης κάλυψη για τα πεπραγμένα της. «Η ήπια προσαρμογή ίσως παραήταν ήπια», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής «έστω και με καθυστέρηση, είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομική κατάσταση και ζήτησε συναίνεση από την αντιπολίτευση».