Στην αργκό των Βρυξελλών ο όρος Λευκή Βίβλος είναι βαρύνουσας σημασίας. Πρόκειται για ντοκουμέντο που φέρει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις επί μείζονος σημασίας θεμάτων. Οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τη Λευκή Βίβλο του Ζακ Ντελόρ για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά που επί της ουσίας κατάργησε όλους τους φραγμούς στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε χθες ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν-Κλον Γιούνκερ δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να χαρακτηριστεί βαρύνουσας σημασίας, ούτε ότι περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις. Για την ακρίβεια ο πρόεδρος της Επιτροπής, γνωρίζοντας ότι πολλοί ανέμεναν από αυτόν συγκεκριμένες προτάσεις για το προς τα πού θα πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη ενόψει του Brexit αλλά και ότι οι απόψεις στο εσωτερικό της ΕΕ ως προς το τι μέλλει γενέσθαι ποικίλλουν προτίμησε να εκθέσει πέντε πιθανές διαφορετικές λύσεις για το μέλλον της Ευρώπης και σε πρώτη φάση να αφήσει τις εθνικές κυβερνήσεις να τοποθετηθούν επ’ αυτών. Κατά βάση πρόκειται για πέντε διαφορετικά σενάρια:
«Συνεχίζουμε κανονικά». Η ΕΕ των 27 επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των κατευθύνσεων της Επιτροπής και της Δήλωσης την οποία προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη-μέλη το 2016 στην Μπρατισλάβα.
«Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά». Η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη-μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής.
«Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα». Η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών».
«Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο». Η Ευρωπαϊκή Ενωση εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Το ενδιαφέρον και οι περιορισμένοι πόροι εστιάζονται σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής.
«Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα». Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνονται ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται επίσης ταχύτερα.
Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων στα χθεσινά σενάρια του προέδρου της Επιτροπής δεν προδικάζουν ποιο από αυτά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλωσόρισε τις προτάσεις της Επιτροπής, τονίζοντας ωστόσο πως κανένα από τα σενάρια που παρουσιάστηκαν «δεν είναι απολύτως αποδεκτό». Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες να κατηγορούν την ΕΕ για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να κάνει, ενώ σημειώνει πως στη συζήτηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.
«Οι Ελληνες με αγαπάνε»
«Είμαι ο πιο δημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο γιατί επιλέγει να μην εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπου η Μαρίν Λεπέν έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ εφόσον εκλεγεί, ενώ αντίστοιχα είχε προχωρήσει σε «δυναμική παρέμβαση κατά της θέσης που είχε πάρει ο έλληνας Πρωθυπουργός» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο Γιούνκερ απάντησε: «Είστε ο μοναδικός στην Ευρώπη που πιστεύει ότι ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν κριτική στον έλληνα Πρωθυπουργό. O έλληνας Πρωθυπουργός με αγαπά βαθιά, όπως και οι Ελληνες. Είμαι ο πιο δημοφιλής ευρωπαίος πολιτικός στην Ελλάδα». Συνεχίζοντας ανέφερε πως εκτιμά πολύ τον έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε πως τρέφει «βαθιά συμπάθεια ή ακόμα και αγάπη για τον ελληνικό λαό». Χαριτολογώντας, δε, έδειξε τον εκπρόσωπο Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά λέγοντας ότι από αυτόν ενημερώνεται καθημερινά για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Τι είπε,τι εννοούσε
Πώς ερμήνευσετις δηλώσειςτου προέδρουτης Κομισιόντο Politico
Είπε: «Το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να καταστεί όμηρος των εκλογών, των κομμάτων ή κοντόθωρων απόψεων για την επιτυχία».
Εννοούσε: Πρέπει να δείτε πέρα από τη μύτη σας. Η ΕΕ δεν χτίστηκε πάνω σε σλόγκαν.
Είπε: «Οσο επώδυνο και αν είναι το Brexit, δεν θα σταματήσει την πορεία της ΕΕ προς τα εμπρός».
Εννοούσε: Κάτσε στη γωνία σου, Τερίζα Μέι. Είκοσι επτά είναι πάντα καλύτερα από έναν.
Είπε: «Πρέπει να γίνει σαφές τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Ευρώπη».
Εννοούσε: Δεν μπορεί να κατηγορούνται οι Βρυξέλλες για τα πάντα – ακόμη και για τις εθνικές πολιτικές που δεν είναι δημοφιλείς.
Είπε: «Η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από αγορές, προϊόντα και χρήματα».
Εννοούσε: Εάν μπορούσα να πετάξω τους δανειστές έξω από τον ναό, θα το έκανα.
Είπε: «Δεν μπορώ να σας πω πια τι από όλα αυτά είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου, αλλά θα σας πω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποβαθμιστεί σε μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου».
Εννοούσε: Δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση το σενάριο 2.
Είπε: «Δεν δίνω διαταγές, δεν είμαι δικτάτορας. Προτιμώ να ακούω».
Εννοούσε: Μην πετάξετε τις προτάσεις μου στα σκουπίδια αμέσως.
Είπε: «Οι πιο μαύρες ημέρες μας το 2017 θα είναι πάντα πιο φωτεινές από οποιαδήποτε ημέρα των προγόνων μας στα πεδία των μαχών».
Εννοούσε: Η ΕΕ σάς κοστίζει λιγότερο από οποιονδήποτε πόλεμο.
Είπε: «Χρειαζόμαστε μια έντιμη συζήτηση για την Ευρώπη».
Εννοούσε: Σε σένα το λέω, Μαρίν Λεπέν.
Είπε: «Ηρθε η ώρα για πυγμή, ενότητα και κοινή στάση».
Εννοούσε: Οι τσακωμοί σας στις Συνόδους Κορυφής έχουν γίνει βαρετοί. Μην αφήσετε να μας νικήσει η Βρετανία.