Μεταφέροντας άμεσα το κλίμα της στρατιωτικο-πολιτικής εντάσεως από το Αιγαίο και στην κυπριακή επικράτεια, η Αγκυρα επιδόθηκε το τελευταίο διήμερο αφενός σε μαζικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Μεγαλονήσου από σχηματισμούς F-16 και αφετέρου σε δέσμευση μεγάλου μέρους του FIR Λευκωσίας για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα καθώς και μετά τις 20 Μαρτίου σε άλλη περιοχή που γειτνιάζει με τα κοιτάσματα και τις επικείμενες αδειοδοτήσεις. Οπου και θα καταπλεύσουν με τη δικαιολογία των ασκήσεων μονάδες του τουρκικού στόλου. Δημιουργώντας ανάλογο περιβάλλον αστάθειας. Ως απειλή για τις ξένες εταιρείες που μετέχουν.
Κι ενώ το αδιέξοδο στο κυπριακό επιτείνεται, οδηγώντας σε υποτροπή (κι ενδεχομένως σε οριστικό ναυάγιο) στην περιοχή τείνουν να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές ισορροπίες που θ’ ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα. Κι αυτό γιατί: Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα «ιστορικής (όπως χαρακτηρίζεται) συμφωνίας» σχετικά με την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ. Και όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αφενός η Τουρκία θ’ απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων για τις δικές της ανάγκες και αφετέρου με αγωγούς που διαθέτει στο έδαφός της θα παροχετεύει το υπόλοιπο στην ευρωπαϊκή αγορά.
ΝΕΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η συμφωνία έχει προκύψει με αμερικανική μεσολάβηση και μπορεί να μετεξελιχθεί σε στρατηγική, πράγμα που θα δημιουργήσει νέα ισοζύγια στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, όπως αυτές εμφαίνονται σε αρμόδιες εκθέσεις προς το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Το οποίο και μελετά τις εξελίξεις, προκειμένου να προσδιορισθούν οι επιβαλλόμενοι χειρισμοί. Κάτι για το οποίο ενημερώνεται και η Αθήνα ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δυο κρατικών κέντρων. Παρόλο που το Ισραήλ είναι αρκούντως καθησυχαστικό ως προς τις σχέσεις τόσο με την Λευκωσία όσο και με την Αθήνα, εντούτοις από ελληνικής πλευράς εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς με δηλώσεις του ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Αγκυρα, ανέφερε ότι: Με τη λύση του Κυπριακού, θα διευκολυνθεί λύση και του θέματος των αγωγών φυσικού αερίου. Εννοώντας ότι αυτοί θα περνούν από την Τουρκία.
Ενδεικτικό κάποιων ανησυχιών σε σχέση με το αδιέξοδο στο Κυπριακό και τις αναπαραγόμενες τριβές κι εντάσεις είναι το γεγονός της επικοινωνίας του νέου αμερικανού υπουργού Εξωτερικών τόσο με τον πρόεδρο της Κύπρου στη Λευκωσία όσο και με τον κατοχικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο Πακιστάν! Οπου ο κ. Ακιντζί βρίσκεται για την σύνοδο της Ισλαμικής Διασκέψεως, στην οποία το ψευδοκράτος μετέχει με καθεστώς παρατηρητού. Με την διαφορά ότι αυτή τη φορά έγινε δεκτό με τη «συνταγματική» του ονομασία. Ως «Τουρκική –δηλαδή –Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου»! Κάτι που εντάσσεται στην στρατηγική της Αγκυρας για την αναβάθμιση (διά «ταϊβανοποιήσεως») του ψευδοκράτους, που για την ίδια συνιστά μείζον προγεφύρωμα ελέγχου της ευρύτερης περιοχής.
Με αυτή την άμεση παρέμβασή της, τόσο προς την ελληνική όσο και προς την τουρκική πλευρά, η Ουάσιγκτον ενεργοποιεί ακριβώς «πυροσβεστική διαμεσολάβηση», προκειμένου ν’ αποσοβηθούν ανεξέλεγκτες υποτροπές τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά γενικότερα. Ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ζήτησε από τις δυο πλευρές ν’ αποφύγουν ενέργειες και τοποθετήσεις που θα οδηγούσαν σε ρήξη και κάλεσε σε ταχεία επάνοδο στη διαπραγματευτική τράπεζα «για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος».
Επεται με βεβαιότητα παρόμοια και αμεσότερη παρέμβαση της Βρετανίας, με τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά την περιοχή σερ Αλαν Ντάνκαν, υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Ο οποίος και αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις θα επιδοθεί –σύμφωνα με διασταυρούμενες πληροφορίες –σ’ ένα εντατικό πηγαινέλα στο τρίγωνο Λευκωσίας, Αθήνας και Αγκυρας προκειμένου να προληφθούν ρήξεις.
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Αγκυρα επιτείνει την προκλητική τακτική της κλιμακώνοντας τις σαφώς επιθετικές της πολιτικές:
n Στη μεν Κύπρο προχωρά σε σχεδιασμούς παγιώσεως των τετελεσμένων (χρηματοδοτώντας πέραν άλλων και νέα έργα υποδομής) κι εντάσσοντας με δηλώσεις πολιτικών ηγετών τη Μεγαλόνησο στην τουρκική επικράτεια! Ενδεικτικό είναι το γεγονός της καταθέσεως θεμέλιου λίθου νοσοκομειακού συγκροτήματος στην κατεχόμενη Μόρφου, που αποτελεί κομβική τομή του εδαφικού.
n Στην δε Ελλάδα συνεχίζοντας κι επιτείνοντας επιθετικές στρατιωτικές προκλήσεις που σκοπούν στην επιβολή του δόγματος περί «αμφισβητουμένων αιγαιωτικών ζωνών». Ως πρώτου βήματος επαναγεωγραφήσεως των ορίων εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Οι αμερικανικές (και γενικότερα συμμαχικές) ανησυχίες έχουν ιδιαίτερα κλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες: Αφενός λόγω συγκεκριμένων αεροναυτικών κινήσεων στην περιοχή, που ξεπερνούν τις απλές αβλαβείς προκλήσεις. Και αφετέρου ενόψει αναμενόμενων αδειοδοτήσεων από πλευράς Λευκωσίας για την εξόρυξη κι εκμετάλλευση νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Στην οποία κι εμπλέκονται διεθνείς κολοσσοί. Με αυτές τις εξελίξεις σχετίζονται και οι εκπεφρασμένες προθέσεις των Βρυξελλών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ενώσεως της Τουρκίας με την ΕΕ. Κάτι που εάν δεν ανασχεθεί θα διευκολύνει την απαίτηση της Τουρκίας για τη διαχείριση των τούρκων πολιτών στην κυπριακή επικράτεια μετά τη λύση (εάν και όταν αυτή επιτευχθεί) όπως θα συμβαίνει με όλους τους πολίτες της ΕΕ.