Ανεμος αισιοδοξίας πνέει στον χώρο των δημοπρασιών μετά τα θετικά, όπως χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, μηνύματα από τα «χτυπήματα» στους δύο μεγάλους οίκους, Σόθμπις και Κρίστις. Με ρεκόρ τζίρου απογευματινής δημοπρασίας στο Λονδίνο, ο Σόθμπις έκλεισε το ταμείο με εισπράξεις 227,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 108% σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη δημοπρασία.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε το έργο του Γκούσταβ Κλιμτ «Ανθισμένος κήπος», όχι μόνο επειδή άλλαξε χέρια προς 56,1 εκατ. ευρώ (η αρχική εκτίμηση ήταν 40,8 εκατ. ευρώ) και για χάρη του οποίου έδωσαν μάχη τέσσερις πλειοδότες, αλλά και επειδή η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί ρεκόρ για τοπιογραφία του καλλιτέχνη και την τρίτη υψηλότερη για έργο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη. Ενας επιπλέον λόγος αισιοδοξίας είναι ότι το πορτρέτο «Κορίτσι στα φυλλώματα» πωλήθηκε προς 5 εκατ. ευρώ, δύο φορές πάνω από την ανώτατη εκτίμηση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο οίκος Κρίστις, όπου οι αντίστοιχες δημοπρασίες Ιμπρεσιονιστών – Μοντέρνας Τέχνης και Σουρεαλιστών έκλεισαν με τζίρο 159,8 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 45% σε σχέση με πέρυσι. Την προσοχή κέρδισε ο Ρενέ Μαγκρίτ και το έργο του «Ευαίσθητη χορδή», που πωλήθηκε προς 16,8 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ακόμη έργο του πωλήθηκε προς 11,9 εκατ. ευρώ όταν η ανώτατη αρχική εκτίμηση ήταν 9,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο πωλητής του, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ δεν είναι διόλου ικανοποιημένος, καθώς το είχε αγοράσει προς 41,4 εκατ. ευρώ από τον ελβετό έμπορο Ιβ Μπουβιέ, με τον οποίο τώρα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για υπερβολικά υψηλές χρεώσεις των έργων που απέκτησε.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΜΠΕΪΚΟΝ. Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των συλλεκτών αναμένεται να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς το επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να βγει στο σφυρί ένα τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον. Πρόκειται για την πρώτη τριάδα πορτρέτων που φιλοτέχνησε με μοντέλο τον εραστή του Τζορτζ Ντάιερ και το οποίο δημοπρατείται για πρώτη φορά. Τα έργα, δημιουργίες του 1963, φιλοτεχνήθηκαν ενώ το ζευγάρι είχε συμπληρώσει τρεις μήνες σχέσης, η οποία άρχισε όταν ο Μπέικον συνέλαβε τον Ντράιερ να προσπαθεί να διαρρήξει το σπίτι του στο Λονδίνο. Η δημοπρασία θα γίνει τον Μάιο στη Νέα Υόρκη και με ανώτατη τιμή εκτίμησης τα 81,7 εκατ. ευρώ.

Κι αν αυτό το τρίπτυχο είναι το δυνατό χαρτί του Κρίστις, για το επόμενο διάστημα ο οίκος Μπόναμς βγάζει από τη φαρέτρα του ένα σπάνιο πορτρέτο της αδελφής του Σαλβαδόρ Νταλί, Αννα Μαρία. Ο εκκεντρικός ζωγράφος έφτιαξε το προφίλ πορτρέτο της αδελφής του όταν εκείνος ήταν 21 ετών κι εκείνη 18 και το περιέλαβε στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ισπανία το 1925. Το έργο βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία σήμερα κι εκτιμάται ότι θα πιάσει 1,4 εκατ. ευρώ.