Μαθαίνω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβάσει ταχύτητες για να ξεκινήσει σύντομα η αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, για την οποία πριν από μήνες υπήρξε συμφωνία των θεσμών με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Τη μελέτη για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση την ετοιμάζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Γεράσιμο Κουζέλη. Ομως να σας πω ότι εδώ είναι πιθανό να έχουμε ένα ακόμα περιστατικό διαφορετικής αντίληψης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το τι σημαίνει αξιολόγηση. Το λέω επειδή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αξιολόγηση σχολείων σημαίνει να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί και, αντίστοιχα, να επιβραβευθούν οι καλοί. Ομως ο Γαβρόγλου δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Αυτό που ετοιμάζεται είναι η αξιολόγηση μόνο των 20.000 στελεχών της εκπαίδευσης ενώ στα σχολεία η αυτοαξιολόγηση θα αφορά μόνο στην αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου από τον σύλλογο διδασκόντων, θα διεξάγεται εντός της σχολικής μονάδας και δεν θα περιλαμβάνει τους μάχιμους εκπαιδευτικούς.

«Η λέξη έχει κακοπάθει»

Μάλιστα ο υπουργός έχει ήδη διαβεβαιώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η διαδικασία δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα ούτε θα συνδέεται με μισθούς ή απολύσεις, ενώ αντιθέτως θα συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση της πολιτείας για τις παροχές και τα κονδύλια της εκπαίδευσης.

«Η λέξη αξιολόγηση έχει ένα βάρος ιστορικό, έχει κακοπάθει, διότι εδώ δυστυχώς θα αναφερθώ σε προηγούμενες κυβερνήσεις και σε προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ότι ήταν ένα εκδικητικό όπλο στο χέρι τους. Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό. Η αξιολόγηση είναι ένα πράγμα να βελτιωθούμε όλοι», είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του (στον Alpha 9,89).

Αυτά τα λέει φυσικά ο Γαβρόγλου ώστε να μην ξεσηκωθούν οι εκπαιδευτικοί όπως είχαν κάνει στις προηγούμενες προσπάθειες αξιολόγησης και ακυρώσουν στην πράξη τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ως επαγγελματίας καχύποπτος που είμαι όμως, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι: εντάξει με το εσωτερικό μέτωπο, αλλά με το εξωτερικό; Οι θεσμοί το ξέρουν ότι πάμε προς μια αξιολόγηση λάιτ; Και το έχουν αποδεχθεί;