Μαρία ντε Βιγιότα (Μαρούσια, 2012), Σιμόνα ντε Σιλβέστρο (Ζάουμπερ, 2014), Σούζι Γουόλφ (Γουίλιαμς, 2012-2015), Κάρμεν Ζορντά (Λότους/Ρενό, 2015-16) και τώρα Τατιάνα Καλδερόν (Ζάουμπερ).

Η 23χρονη Κολομβιανή με τo ευθύ βλέμμα και τη γλυκιά φωνή είναι η τελευταία γυναίκα που εισέρχεται στον μαγικό κόσμο της Φόρμουλα 1.

Με πείσμα και πολλή δουλειά κατάφερε να αναλάβει ρόλο «οδηγού εξέλιξης» στην ομάδα του Ζάουμπερ για το 2017. «Μία καταπληκτική ημέρα για μένα, γιατί δουλεύω σκληρά γι’ αυτό τον στόχο 13 χρόνια. Το να συνδέεσαι με τη Φόρμουλα 1 είναι τεράστια ευκαιρία που κάθε πιλότος θα σκότωνε για να την έχει. Και σήμερα η Ζάουμπερ την πρόσφερε σε μένα. Είναι μία ημέρα που θα τη θυμάμαι για καιρό», λέει η Κολομβιανή.

Η Τατιάνα Καλδερόν Νογουέρα συμμετέχει σε αγώνες από τα εννέα της χρόνια έχοντας μοναδικό στόχο να διαδεχτεί το ίνδαλμά της, τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, στα πάντοκ της Φόρμουλα 1 ως η επόμενη εκπρόσωπος της χώρας της.

Ξεκίνησε από τα καρτ και συνέχισε στη βρετανική F3, την ευρωπαϊκή F3, το MRF Challenge , το F-2000 και το GP3. Η Καλδερόν θα συνδυάσει τον ρόλο της ως οδηγού εξέλιξης στη Ζάουμπερ και της διαγωνιζόμενης στο GP3. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά από τις προκατόχους της οι οποίες ουσιαστικά περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου και δεν διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους σε αγώνες της Φόρμουλα 1.

Μόλις δύο γυναίκες, οι Ιταλίδες Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις (1958-59) και Λέλα Λομπάρντι (1974-76), έχουν καταφέρει να συμμετάσχουν σε αγώνες της Φόρμουλα 1.

Η Καλδερόν πιστεύει πως αυτή θα γίνει η τρίτη.

«Εχοντας αναλάβει δύο ρόλους, θα εξελιχτώ ως οδηγός και η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να δει την πρόοδό μου και να με διδάξει. Ελπίζω να μπορέσω να δείξω τι μπορώ να κάνω, την προοπτική που έχω έτσι ώστε κάποια μέρα να μου δοθεί η ευκαιρία να τρέξω στη Φόρμουλα 1, που είναι ο στόχος μου, το όνειρό μου», δηλώνει η Καλδερόν.

Η ευαισθησία που δείχνει η Ζάουμπερ στις γυναίκες δεν είναι τυχαία. Το αφεντικό της ομάδας είναι η Μόνισα Κάλτενμπορν. Γυναίκα κατέχει και τη θέση του μηχανικού στρατηγικής, η Ρουθ Μπουσκόμπε, ενώ διευθύντρια επικοινωνίας είναι η Μαρλέν Ζάιλχάμερ.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες κι αυτό δείχνει τις επερχόμενες αλλαγές. Οι εποχές αλλάζουν, οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί να βλέπουν γυναίκες σε όλους τους τομείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Ζάουμπερ είναι το τέλειο παράδειγμα», υπογράμμισε η Καλδερόν εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη της στην Κάλτενμπορν για την εμπιστοσύνη που της δείχνει.