Στην ερώτηση αν σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία λόγω του Brexit, το 60% των ευρωπαίων γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε θετικά. «Υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Εγώ δεν σκοπεύω να φύγω, αλλά θα επανεξετάσω τη στάση μου αν δω ότι το περιβάλλον γίνεται εχθρικό για εμάς μετά το Brexit» σημειώνει ο Ξενοφών Κρίνος, προσθέτοντας ότι για τους περισσότερους έλληνες γιατρούς η επιστροφή στην πατρίδα δεν αποτελεί επιλογή όσο διαρκεί η κρίση.

Η Βρετανία έχει περισσότερους ξένους γιατρούς από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα: σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 36% των γιατρών της έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Στο NHS απασχολούνται περίπου 60.000 Ευρωπαίοι, εκ των οποίων 10.267 είναι γιατροί –περίπου το 6,6% του ιατρικού δυναμικού της χώρας. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι αν φύγουν από τη χώρα το σύστημα θα καταρρεύσει. «Θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Θα απειλούσε την παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης, δεδομένου ότι το NHS βρίσκεται ήδη σε κρίσιμο σημείο και αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαρκ Πόρτερ.

«Αν αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονταν να φύγουν θα ήταν πράξη αυτοκτονίας για τη Βρετανία. Εγώ εξετάζω 42 ασθενείς την ημέρα. Ψάχνουμε να προσλάβουμε περισσότερους γιατρούς και δεν βρίσκουμε. Αν φύγουμε εμείς με ποιους θα μας αντικαταστήσουν;» διερωτάται η Κυριακή Σονίδου.