Το κάπνισμα μάς κάνει να πίνουμε περισσότερο καφέ, πιθανώς επιταχύνοντας τον μεταβολισμό της καφεΐνης από τον οργανισμό, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση στοιχείων από 249.343 άνδρες και γυναίκες από τη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Δανία, οι οποίοι είχαν δώσει δείγματα για γενετική ανάλυση και είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειές τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BioRχiv, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι καπνιστές έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο καφέ απ’ ό,τι οι μη καπνιστές και ότι το κάπνισμα αυξάνει τον μεταβολισμό της καφεΐνης, και γι’ αυτό θέλησαν να δουν αν αυτά τα δύο έχουν αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ τους.

Έτσι, επικέντρωσαν την έρευνά τους σε μία συγκεκριμένη μεταλλαγή (λέγεται rs16969968) ενός υποδοχέα της νικοτίνης που λέγεται CHRNA5, και εξέτασαν αν και κατά πόσον συσχετίζεται με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε επιπλέον τσιγάρο που έκαναν οι νυν καπνιστές την ημέρα συσχετιζόταν με αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά 0,10 φλιτζάνια ημερησίως, ενώ με κάθε πρόσθετη κόπια του μεταλλαγμένου γονιδίου (κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει καμία, μία ή δύο κόπιες) που έφεραν οι νυν καπνιστές αυξανόταν κατά 0,15 φλιτζάνια η ημερήσια κατανάλωση καφέ.

Οι αντίστοιχες συσχετίσεις όσον αφορά το τσάι ήσαν ασθενέστερες, ενώ ήταν ασαφή τα ανάλογα στοιχεία για τους πρώην καπνιστές και για τους εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η υψηλή κατανάλωση τσιγάρων αυξάνει την κατανάλωση καφέ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκους Μουναφό, καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Αυτό πιθανώς οφείλεται στον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης από τον οργανισμό των καπνιστών, αλλά και σε συνήθειες του τρόπου ζωής που είθισται να υιοθετούν, όπως το να συνδυάζουν καφέ και τσιγάρο».

Όποια κι αν είναι η αιτία, «η συσχέτιση των δύο μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες ενός καπνιστή να απαλλαγεί από το τσιγάρο», πρόσθεσε.

«Αν σταματήσει να καπνίσει, αλλά εξακολουθήσει να πίνει άφθονο καφέ, μπορεί να εκδηλώσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως νευρικότητα, τα οποία μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης».

Επομένως, αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, ίσως πρέπει ταυτοχρόνως να περιορίσετε και τους καφέδες, συνιστά, διευκρινίζοντας ότι προγραμματίζει νέα μελέτη για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της σύστασης αυτής.