Η πυξίδα της ΝΔ δείχνει «όχι σε όλα» απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αυτό θα καταστήσει σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, προειδοποιώντας παράλληλα με τον τρόπο του ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές τυχόν διαφοροποιήσεις στελεχών από την κεντρική κομματική γραμμή.

Κατά τη συνεδρίαση της σκιώδους κυβέρνησης της ΝΔ αναμένεται να εξεταστεί ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσει το κόμμα, τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές όσο και μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης –αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. Η επισήμανση δείχνει ότι η Πειραιώς εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τον χρονικό ορίζοντα μιας συμφωνίας, παρακάμπτοντας τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού επιτελείου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ». Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξαπολύσει νέα πυρά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για την ακύρωση όλων των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί έως σήμερα, ενώ θα τονίσει ότι η κλεψύδρα αδειάζει για την ελληνική οικονομία κάθε ώρα νέας καθυστέρησης. Επιπλέον, θα προβάλει ως «εθνική αναγκαιότητα» την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου η χώρα να αναζητήσει την έξοδο από την κρίση μέσα από μια πολιτική αλλαγή. Το μήνυμα της γαλάζιας ηγεσίας, όπως μεταφέρεται από στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πως «η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής» και «αυτό δεν αλλάζει σε όσο χρόνο κι αν καταφέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ζητήσει από τους γαλάζιους τομεάρχες να κινούνται συντονισμένα και να περιφρουρήσουν τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος, καθώς το Μαξίμου θα επιδιώξει να μεταφέρει στο γήπεδο της αντιπολίτευσης τα προβλήματα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στον απόηχο των φάλτσων, όπως αρμοδίως χαρακτηρίζονται, από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την Κατερίνα Παπακώστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ, με φόντο τη συμφωνία με τους δανειστές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι την ευθύνη για όλο το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να την αναλάβει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας και «δεν πρόκειται να βρει συνενόχους ή δεκανίκια».

«ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ». Στη βάση αυτή, το κατηγορηματικό «όχι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέεται με το σύνολο των μέτρων μιας συμφωνίας, χωρίς η ΝΔ να εξετάσει ποια έχουν αρνητική ή θετική χροιά. «Η οποιαδήποτε συμφωνία είναι δική τους, θα φέρει την υπογραφή τους και είναι δικό τους ζήτημα να την περάσουν από τη Βουλή. Σε επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης δεν συμμετέχουμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το γαλάζιο επιτελείο.

Πρόκειται για προειδοποίηση με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων, που οριοθετεί τη στάση της ΝΔ και βάζει τέλος και στη συζήτηση που είχε αρχίσει στο εσωτερικό του κόμματος για το ενδεχόμενο να υπερψηφιστούν διαρθρωτικά μέτρα που εμπεριέχονται και στο γαλάζιο πρόγραμμα. Σχετική εισήγηση ώστε να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο έχει κάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το διαρθρωτικό πακέτο μιας συμφωνίας, εφόσον περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ή ο εκσυγχρονισμός της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να το διαχωρίσει η ΝΔ από το δημοσιονομικό πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, προκρίνεται η πλήρης διαφοροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί κάθε παρερμηνεία της γαλάζιας στόχευσης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΟΡΑΣ. Με τη θέση αυτή, εξάλλου, η Πειραιώς επιδιώκει να κλείσει οριστικά ο κύκλος της αμφισβήτησης του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού, που άνοιξε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τροφοδοτεί τις εσωκομματικές συζητήσεις. Με ενδιαφέρον καταγράφεται στο γαλάζιο στρατόπεδο και η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη (στον Βήμα 99,5), η οποία υπεραμύνθηκε του αιτήματος για εκλογές, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αλλαγή αποτελεί «εθνική αναγκαιότητα». Παράλληλα όμως απέφυγε να αποδοκιμάσει τις όποιες διαφοροποιήσεις από την κεντρική κομματική γραμμή τονίζοντας ότι «η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα», ενώ υπενθύμισε και τη διαχρονική απέχθειά της στην τακτική των διαγραφών λόγω διαφορετικής άποψης.