Η πολιτική καριέρα του Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε στους βάλτους της Ακρας Δεξιάς. Εκμεταλλευόμενος τη θεωρία συνωμοσίας που ήταν η πιο δημοφιλής τότε –ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και άρα εξελέγη παράνομα στο ύπατο αξίωμα -, θέλησε να ενισχύσει το προφίλ του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Εκείνη η προβολή και ενίσχυση τελικά οδήγησε στο να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016. Αυτή η υποψηφιότητα οδήγησε στον πρόεδρο Τραμπ. Ομως εκείνο που δεν άλλαξε ποτέ είναι οι ρίζες του Τραμπ στον κόσμο των θεωριών συνωμοσίας.

Τα tweets που ανήρτησε ο Τραμπ την Κυριακή, καταγγέλλοντας ότι ο Ομπάμα είχε βάλει κοριούς στον πύργο Τραμπ λίγο πριν από τις εκλογές, δεν περιέχουν κανένα στοιχείο, καμιά λεπτομέρεια. Αυτά τα tweets φαίνεται να βασίζονται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε δύο ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, στο ακροδεξιό πρακτορείο Breitbart, ιδιοκτησίας του στενού συμβούλου τού Τραπ Στιβ Μπάνον. Το άρθρο είχε τίτλο «Ο Μαρκ Λέβιν στο Κογκρέσο: Ερευνήστε το “σιωπηλό πραξικόπημα” του Ομπάμα εις βάρος του Τραμπ» και βασίστηκε κυρίως στις απόψεις του συντηρητικού ραδιοφωνικού παραγωγού Μαρκ Λεβίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα διεξήγαγε ένα «σιωπηλό πραξικόπημα» ώστε να μην κατορθώσει ο Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η παράγραφος – κλειδί στην οποία βάσισε τα tweets του ο Τραμπ είναι η εξής: «Η κυβέρνηση Ομπάμα επιδίωξε και τελικά κέρδισε άδεια για να κρυφακούει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Συνέχισε να παρακολουθεί την ομάδα του Τραμπ ακόμα και όταν δεν βρέθηκαν αποδείξεις για παραπτώματα. Κατόπιν, χαλάρωσε τους κανόνες που διέπουν την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) ώστε να κυκλοφορήσουν τα στοιχεία μέσα στην κυβέρνηση, ουσιαστικά εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και συνομιλίων πολιτών, θα διαρρεύσουν στα ΜΜΕ».

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά που ο Λέβιν και το Breitbart χρησιμοποιούν ως αποδείξεις για τις καταγγελίες τους είναι μια σειρά γεγονότων φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους. Από τα αιτήματα στο δικαστήριο της FISA (νόμος για τις παρακολουθήσεις) έως τα αστεία του Τραμπ για το χακάρισμα από τους Ρώσους των e-mail στη διαρροή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέα, επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον. Η απόδειξη ότι όλα –ή κάποια –από αυτά τα γεγονότα συνδέονται με πραγματικά γεγονότα δεν υπάρχει.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Η ιδέα ότι ο ίδιος ο Ομπάμα έδωσε εντολή –και κατόρθωσε να εξασφαλίσει και έγκριση –για την τοποθέτηση κοριών και την παρακολούθηση του υποψηφίου του αντίπαλου κόμματος για την προεδρία είναι, πραγματικά, παρατραβηγμένη. Και εάν κάποιος το ισχυρίζεται δημόσια –όπως ο Τραμπ τώρα -, έχει όλο το βάρος να παρουσιάσει αποδείξεις. Εάν πρόκειται να πεις πως υπάρχει μια μεγάλη συνωμοσία που μόνο εσύ και μερικοί άλλοι βλέπετε, τότε θα πρέπει να παρουσιάσεις λεπτομερείς εξηγήσεις στο κοινό.

Φαίνεται απίθανο –με δεδομένη τη συνήθεια του Τραμπ να διατυπώνει ισχυρισμούς που δεν μπορεί να αποδείξει και παρ’ όλα αυτά να συνεχίσει να επιμένει πως έχει δίκιο –ότι θα γίνει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρώμενα τη θεωρία συνωμοσίας για τις παρακολουθήσεις.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο Τραμπ. Χωρίς αποδείξεις που να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του, ο υποψήφιος των θεωριών συνωμοσίας γίνεται ο πρόεδρος των θεωριών συνωμοσίας.