Κίνηση αντιπερισπασμού στο σκάνδαλο για τις συναντήσεις στενών συνεργατών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους πριν από την ορκωμοσία του φαίνεται να είναι οι καταγγελίες του αμερικανού προέδρου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε βάλει προεκλογικά κοριούς για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στον Πύργο Τραμπ, τον ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης όπου και η κατοικία της οικογένειας Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτό τον ουρανοξύστη βρίσκονταν και τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Με μια σειρά tweets ο πρόεδρος Τραμπ έκανε την καταγγελία, χωρίς όμως να προσφέρει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο –όπως έχει κάνει άλλωστε σε πολλές υποθέσεις στο παρελθόν. Χθες, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να διεξαγάγει έρευνα για το θέμα αυτό. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπίσερ δήλωσε ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα κάνει κάποια άλλη σχετική δήλωση έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα του Κογκρέσου –πιθανότατα μια προσπάθεια να αποκρουσθούν οι προσπάθειες να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ο ίδιος ο Τραμπ.
Εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να απορρίψει τις κατηγορίες. «Θεμελιώδης κανόνας της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν κανένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου να μην ανακατεύεται σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Κέβιν Λιούις. «Ως μέρος αυτής της πρακτικής, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε οποιοδήποτε στέλεχος του Λευκού Οίκου διέταξε την παρακολούθηση κάποιου αμερικανού πολίτη. Οποιος το ισχυρίζεται αυτό κάνει λάθος».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα πρέπει να πεισθεί ότι στόχος της παρακολούθησης είναι «πράκτορας ξένης δύναμης» προκειμένου να εγκρίνει ένταλμα που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση κάποιου χώρου. «Δεν υπήρξε τέτοια δραστηριότητα τοποθέτησης μηχανημάτων παρακολούθησης εις βάρος του νεοεκλεγέντα προέδρου την εποχή που ήταν υποψήφιος ούτε εις βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας», δήλωσε ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμ Κλάπερ. Ομως ακόμα και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αμφισβητούν τις καταγγελίες Τραμπ. Ο γερουσιαστής του Αρκανσο Τομ Κότον δήλωσε χθες ότι δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα όσα λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν έχω δει, ακόμα τουλάχιστον, τίποτα που να στηρίζει τις καταγγελίες. Ούτε θα επιθυμούσα αυτές να έχουν γίνει με βάση ανώνυμες πηγές ή κρυφά στοιχεία που δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας».
Οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως ο Τραμπ προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο για τις πιθανές σχέσεις του με τη Ρωσία. Η κυβέρνησή του δέχεται ισχυρές πιέσεις από το FBI και επιτροπές του Κογκρέσου για τις επαφές στενών συνεργατών του προέδρου –μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ –με ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής εκστρατείας.
Η πρώτη κατηγορία είχε διατυπωθεί για τον σύμβουλο ασφαλείας του Τραμπ, τον Μάικλ Φλιν, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση όταν έγινε γνωστό πως είχε συναντηθεί με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον πριν ορκισθεί ο Τραμπ και ουσιαστικά είχε πει στη Μόσχα να κάνει υπομονή και να μην αντιδράσει στις νέες κυρώσεις που επέβαλε ο πρόεδρος Ομπάμα διότι μόλις γινόταν η αλλαγή στο Λευκό Οίκο θα άλλαζαν και οι σχέσεις των δύο χωρών. Ομως κατόπιν ο κατάλογος των στενών συνεργατών του Τραμπ που συναντήθηκαν με ρώσους αξιωματούχους διευρύνθηκε και καθημερινά συμπεριλαμβάνονται νέα ονόματα. Με πιο ηχηρό εκείνο του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ο οποίος φέρεται να συναντήθηκε με ρώσους αξιωματούχους σε δύο ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός που απέκρυψε όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης για την επικύρωσή του από ειδική επιτροπή της Γερουσίας.
Τώρα όλοι θυμούνται τα σχόλια που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «έχουν γίνει επαφές με συνεργάτες του Τραμπ. Προφανώς», πρόσθεσε, «γνωρίζουμε τους περισσότερους από εκείνους που ανήκουν στο επιτελείο του». Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις συναντήσεις έπαιξε ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Κισλιάκ που φαίνεται ότι είχε καλλιεργήσει στενή σχέση με τα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.Ο Κισλιάκ ήταν παρών και στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπου δόθηκε το προεδρικό χρίσμα στον Τραμπ.