Ο δρ Τόμας Σταρτζλ, ο γιατρός που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στον κόσμο, πέθανε λίγες ημέρες πριν από τα 91α γενέθλιά του.
Ο αμερικανός χειρουργός εκτέλεσε την πρωτοποριακή επέμβαση το 1963, αλλά εκείνος ο πρώτος ασθενής δεν επέζησε, αφού ο οργανισμός του απέρριψε το μόσχευμα.
Ο δρ Σταρτζλ, όμως, ανέπτυξε ένα νέο συνδυασμό ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, και το 1967 εκτέλεσε νέα μεταμόσχευση, η οποία στέφθηκε από επιτυχία και ακολουθήθηκε από χιλιάδες άλλες, που έσωσαν αναρίθμητες ζωές.
Ο διακεκριμένος χειρουργός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι όπου διέμενε με την οικογένειά του.
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο οποίο εντάχθηκε τη δεκαετία του ‘80 για να πραγματοποιήσει τις έρευνές του στην ανοσοκαταστολή, αναφέρει ότι ο εκλιπών ήταν γνωστός ως ο «πατέρας των μεταμοσχεύσεων», όχι μόνο εξαιτίας των βελτιώσεων που επινόησε στις χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και λόγω των ερευνών του στην ανοσοκαταστολή και την ιστοσυμβατότητα.
Στα επιτεύγματά του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρώτη ταυτόχρονη μεταμόσχευση καρδιάς και ήπατος σε ένα εξάχρονο παιδί το 1984, η ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνικών για τη συντήρηση οργάνων και η τεκμηρίωση της κλινικής χρησιμότητας της κυκλοσπορίνης το 1982 (η κυκλοσπορίνη είναι ένα ισχυρό ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι τις μέρες μας).
Στην αυτοβιογραφία του που εξεδόθη το 1991, ο δρ Σταρτζλ είχε γράψει ότι, παρά τα επιτεύγματά του, πάντοτε ένιωθε ακραίο άγχος όταν έκανε μία μεταμόσχευση.
«Είχα τον έντονο φόβο ότι θα απογοητεύσω τους ασθενείς που έθεταν την υγεία ή τη ζωή τους στα χέρια μου», είχε γράψει. «Ακόμα και για μικρές επεμβάσεις ξανακοίταζα τη βιβλιογραφία… και σχεδόν άρρωστος από την αγωνία, πήγαινα στην χειρουργική αίθουσα, ανίκανος να λειτουργήσω έως τη στιγμή που θα άρχιζε η επέμβαση».
Και λίγο αργότερα σημείωνε: «Αντί να διαγράφω από τη μνήμη μου τις αποτυχίες μου, τις είχα συνεχώς στο μυαλό μου».